fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSektoru poslastičarstva potrebna podrška

Sektoru poslastičarstva potrebna podrška

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslastičarska djelatnost je u ogromnom deficitu sa radnom snagom, saopštila je izvršna direktorica firme Miranis Vujović, Rajka Vujović i dodala da je tom sektoru potrebna podrška u smislu bolje afirmacije i zastupljenosti domaćih proizvoda na tržištu.

Ona je kazala da bi voljela kada bi imali, u saradnji sa drugim državnim organima, programe stručnog osposobljavanja poslastičara kroz, na primjer, smjer u srednjoj školi.

“Mi naše osoblje osposobljavamo praktično kroz poslove koje obavljaju svakodnevno na svom radnom mjestu. Mislim da bi mnogo bolje rješenje bilo da bar veće opštine u Crnoj Gori imaju u sklopu srednjih stručnih škola pomenuti smjer, a mladi srednjoškolci priliku da izučavaju poslastičarstvo”, rekla je Vujović Glasniku Privredne komore.

Vujović, čija firma postoji od 2002. godine i bavi se poslastičarstvom, kazala je da je danas situacija dosta povoljnija za žensko preduzetništvo, a samim tim se i žene u mnogo većem broju odlučuju da pokrenu biznis.

“Mislim da su ranije žene u biznisu bile dosta podcijenjene od saradnika i poslovnih partnera. Rekla bih da je Privredna komora imala veliki doprinos u osnaživanju ženskog preduzetništva kroz edukacije i seminare u vezi sa ženskim preduzetništvom kojima sam i sama prisustvovala”, navela je Vujović.

foto: Glasnik PKCG

Ona je kazala da je prvobitna djelatnost njene firme bila trgovina na malo.

“Imali smo dva marketa u Nikšiću. Prve kolače sam plasirala u svojim marketima, bile su to princes krofne, breskvice i tulumbe. Gradnju objekta za fabriku počeli smo 2009, a u decembru 2011. počinje sa radom poslovna jedinica Miranis Sweet tako da ove godine proslavljamo deset godina rada. Prvi kolači su proizvedeni i plasirani 26. decembra 2011. Tada smo proizvodili devet vrsta sitnih kolača i polako počinjali da ih plasiramo u markete”, rekla je Vujović.

Ona je kazala da je sada njihov asortiman znatno proširen iako su ostali bazirani isključivo na poslastičarstvu.

“I dalje imamo sitne upakovane kolače, ali i ala kart kolače, torte za sve prilike. Trenutno zapošljavamo 13 stalnih radnika i deset povremenih”, dodala je Vujović.

Ona je kazala da je recept koji ih izdvaja među poslastičarima vrlo jednostavan i dodala da je ljubav koju oduvijek gaji prema ovom poslu prenijela na svoju porodicu i osoblje.

“Pored toga, trudimo se da odaberemo najbolje moguće sirovine koje su dostupne na našem tržištu. Moram napomenuti da radimo bez ikakvih vještačih aditiva i drugih poboljšivača ukusa. Iako slogan “domaći kolači” nije naše marketing sredstvo, svi koji su ih probali mogli su da se uvjere da oni to zaista i jesu”, rekla je Vujović.

Ona je navela da proizvode plasiraju sarađujući sa malim marketima i trgovinskim lancima, a kasnije su ostvarili saradnju i sa restoranima, kafićima, lounge barovima i hotelima.

“Trenutno imamo samo jedan maloprodajni objekat, a to je poslastičarnica Desert, otvorena u decembru 2017. godine u Nikšiću, i u planu nam je proširenje na tom polju. Naši zadovoljni kupci su naši sugrađani i ljudi širom Crne Gore”, saopštila je Vujović.

Ona je, odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri se kovid kriza odrazila na poslovanje njene firme, kazala da se covid-19 pandemija veoma negativno odrazila budući da su u tom trenutku kolači postali “luksuz”.

“Usred jako loše situacije na tržištu, a samim tim i loše finansijske situacije, morali smo obustaviti radove na dogradnji proizvodnje koji su započeti u februaru 2019. godine. Pretrpjeli smo velike gubitke u smislu pada prometa i povećanog povrata kolača”, navela je Vujović.

Kada je u pitanju online prodaja kolača, kako je rekla, ona je bila na većem nivou, osobito kada su bile na snazi mjere zabrane kretanja.

Vujović je, govoreći o planovima, kazala da je to svakako otvaranje još maloprodajnih objekata.

“Ono na čemu trenutno radimo jeste završetak dogradnje proizvodnje, što je i u većem djelu realizovano. Kroz novi proizvodni pogon i samim tim proširenjem kapaciteta, dobijamo mogućnost za proširenje tržišta, kao i palete proizvoda i naravno otvaranje dodatnih radnih mjesta”, zaključila je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije