fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠehović: Skupština i DRI da reaguju povodom neustavnog rješenja

Šehović: Skupština i DRI da reaguju povodom neustavnog rješenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović pozvao je crnogorski parlament i Državnu revizorsku instituciju (DRI) da reaguju povodom rješenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja o privremenom finansiranju za januar, koje je, kako tvrdi, nezakonito i neustavno.

„Pozivamo rukovodstvo Skupštine da zaštiti svoje ustavne nadležnosti i da počne na djelu da sprovodi toliko često pominjanu kontrolnu funkciju nad Vladom, koja namjeru za preuzimanjem njenih nadležnosti domonstrira već u prvom mjesecu svog mandata“, naveo je Šehović u saopštenju.

On je pozvao i DRI da pokaže odgovornost prema građanima i u skladu sa svojim nadležnostima reaguje, kako bi na vrijeme spriječila dalje nezakonito raspolaganje budžetskim sredstvima i negativne posljedice i potencijalne trajne štete po državu i njene poreske obveznike.

Ministarstvo finansija donijelo je rješenje o privremenom finansiranju za januar. U rješenju koje je objavljeno na sajtu tog Vladinog resora, navodi se da se potrošačkim jedinicama, koje se finansiraju iz budžeta, za januar odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

Šehović je kazao da je resorni ministar, Milojko Spajić, umjesto odluke, odnosno akta o privremenom finansiranju, donio retroaktivno rješenje za januar, koje je potpisano 11. januara, a primjenjuje se od 1. januara.

To rješenje je, prema njegovim riječima, u suprotnosti sa članom 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i članovima 82 i 147 Ustava, čime je većina potrošačkih jedinica uvedena u nezakonito raspolaganje budžetskim sredstvima.

„Rješenje je u direktnoj suprotnosti sa članom 37 Zakona, koji jasno ukazuje da u slučaju neusvajanja budžeta države do 31. decembra, Ministarstvo do njegovog donošenja potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava jednu dvanaestinu stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini. Međutim, kako čak sedam od ukupno 12 ministarstava prošlogodišnji budžet uopšte ne prepoznaje, a u međuvremenu nije usvojen rebalans budžeta koji bi ih prepoznao, na njih se privremeno finansiranje ne može odnositi, što znači da se te potrošačke jedinice već nezakonito finansiranju“, poručio je Šehović.

On je dodao da se Spajić, imajući u vidu nemogućnost izrade jedinstvene zakonite odluke o privremenom finansiranju, opredijelio za donošenje retroaktivnog rješenja na čak 250 strana, koje je zbog retroaktivnosti u direktnoj suprotnosti sa članom 147 Ustava.

To rješenje, kako je rekao Šehović, u suštini predstavlja novi budžet, s obzirom na to da su raspodijeljena sredstva, ne po potrošačkim jedinicama, nego po svim stavkama unutar njih.

„Time je ne samo prekršen Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, nego i Ustav, koji jasno propisuje da je jedino Skupština nadležna za donošenje budžeta, a ovako koncipirano rješenje jeste zapravo novi budžet za januar“, tvrdi Šehović.

On je rekao da je Ministarstvo do kraja prošle godine moralo da donese Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, koja je, nakon toga, trebalo da bude objavljena u Službenom listu.

„To je jedini zakonit način da se konstatuje da će se primijeniti institut privremenog finansiranja. Objave na Twitteru i u saopštenjima nijesu. Kakav je trebao da bude sadržaj pomenute odluke možemo vidjeti na primjerima mnogih opština, koje su nerijetko posezale za korišćenjem instituta privremenog finansiranja“, dodao je Šehović.

On je rekao da u SD-u razumiju potrebu cjelokupne Vlade i njenih ministara da izbjegavaju parlament i suočavanje sa poslanicima.

„Skrivanje od parlamenta je legitimna medijska strategija, ali ne po svaku cijenu. Ovoga puta je cijena skupo plaćena, jer je posljedica takve odluke gaženje Ustava, Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Poslovnika Skupštine, preuzimanje skupštinskih nadležnosti od ministra finansija koje mu ne pripadaju, te izazivanje pravnog i finansijskog haosa u državi, koji će izvjesno biti konstatovan u završnom računu budžeta za ovu godinu“, zaključio je Šehović.

Najčitanije