fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDP već pet mjeseci ukazuje na probleme privrede

SDP već pet mjeseci ukazuje na probleme privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zabrinjavajući stavovi Evropske komisije (EK) o nedostatku reformi i suštinskim problemima crnogorske ekonomije poklapaju se sa onim na šta Socijaldemokratska partija (SDP) ukazuje već pet mjeseci, saopštio je član njenog Predsjedništva Petar Odžić.

„Nedostatak adekvatne pomoći privredi da se izbori sa 15 mjeseci dugom koronakrizom, visoka stopa nezaposlenosti, odgovarajuće kreditne šeme i velika stopa sive ekonomije su ključne tačke koje smo targetirali u našim zakonskim predlozima, koji nikako da dođu na dnevni red Skupštine“, naveo je Odžić u saopštenju.

n je rekao da ocjene EK o radu Vlade jasno ukazuju da postoji previše optimizma, a jako malo suštinskih reformi.

„Sam program ekonomskih reformi je dostavljen sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci, a puno gore od toga je što u njemu nema odgovarajućih statističkih tablica, što smatramo veoma neozbiljnim s obzirom na to da je nova vlast gromoglasno najavljivala stručnost, transparentnost i odlučnost u sprovođenju reformi“, smatra Odžić.

Takođe, kako je naveo, EK je ukazala na ono o čemu SDP priča u kontinuitetu već nekoliko godina – da je potrebno poresko rasterećenje privrede, jer je Crna Gora trenutno zemlja sa najvećim porezima i doprinosima na zarade u regiji.

„Zbog toga je SDP i predložila da se ove previsoke stope smanje sa 64 odsto na 55 odsto, čime bi se značajno pomoglo privredi, uz istovremnu mogućnost većeg investiranja i povećanja plata radnicima“, kazao je Odžić.

Prema njegovim riječima, Vlada suprotno tim predlozima ide u povećanje akciza, što će, kako tvrdi, dovesti do povećanja sivog tržišta, a time i pada budžetskih prihoda.

„Jedno od osnovnih ekonomskih načela kaže da povećanje cijene nužno vodi u smanjenje potražnje na tržištu. Povećanjem akciza neminovno ćemo dovesti do povećanja cijene proizvoda, što će za posljedicu u konačnom imati smanjenje potražnje, a samim tim i prihoda“, upozorio je Odžić.

On je kazao da “previše optimizma” ima i na cijeloj prihodovnoj strani budžeta, gdje se dobar dio primitaka bazira na zakonima koji još nijesu ušli u skupštinsku proceduru.

„To jasno ukazuje na činjenicu da se po ko zna koji put zanemaruje načelo savjesnog planiranja Zakona o budžetu, kao krovnog dokumenta za nesmetano funkcionisanje jedne države“, saopštio je Odžić.

U SDP-u su zaključili da poslije upozorenja EK očekuju da se povede ozbiljna, a ne populistička, rasprava o potrebnim reformama i izmjenama zakona, na način da se pomažu privreda i građani.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...