fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠćuric: Air Montenegro nije konkurentan drugim prevoznicima

Šćuric: Air Montenegro nije konkurentan drugim prevoznicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Air Montenegro ne može u dogledno vrijeme biti konkurentan ostalim avio-kompanijama na tržištu, smatra jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

On tvrdi da nova crnogorska nacionalna avio-kompanija neće moći poslovati bez pomoći države.

“Air Montenegro će proždirati ogroman novac Crne Gore. Kompanija sa dva, tri ili pet aviona ne može biti komercijalno uspješna. I Crna Gora se na to mora spremiti. Air Montenegro neće proždirati novaca koliko je proždirao Motenegro Airlines (MA), ali da će država morati u njega svake godine ulagati veliki novac to budite sigurni. Kompanija je počela vrlo loše, te već sada proždire bitno više nego je bilo planirano”, kazao je Šćuric Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Air Montenegro nije konkrentan drugim avio-prevoznicima.

“Air Serbia trenutno ima tri puta više letova nego Air Montenegro i dominantna je na tržištu. Sve ostale linije su sa malo frekvencija. Konektirane letove prvenstveno drže Austrian, Turkish, LOT, Air Serbia i Ryanair. Air Montenegro ne može biti konkurentan. U dogledno vrijeme kompanija ne može biti konkurentna”, poručio je Šćuric.

Iz Air Montenegra ove sedmice nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li su u ovom trenutku konkurentni drugim kompanijama na tržištu, da li je kompanija samoodrživa, te da li će moći poslovati bez pomoći države.

Šćuric je, komentarišući nedavna otkazivanja letova i kašnjenja aviona Air Montenegra, ocijenio da to jako negativno utiče na imidž kompanije.

“Ako je putnik kupio kartu Beograd-Podgorica onda želi putovati manje od sat vremena, a ne sedam-osam sati, jer da je to htio išao bi automobilom i došao bi prije. Stoga, putnici koji su imali otkazivanja ili kašnjenja su frustrirani, drugi put će tražiti alternativne prevoznike. Potencijalni putnici će zazirati od takve kompanije”, rekao je Šćuric.

On je dodao da su razlozi tih kašnjenja i otkazvanja kvarovi na avionima.

“Kompanija ima vrlo malo aviona, tek dva, i kada jedan ima tehničkih problema mora doći do takvih poremećaja. Nažalost kompanija nema svoje održavanje aviona pa je samim time i reakcija na probleme duža, a popravak duže traje. Sada kada su dobili Part-145 sertifikat i svoje linijsko održavanje takvi poremećaji će biti manji. No, još ostaje problem samo dva aviona, što znači mogućnost poremećaja i u budućnosti”, upozorio je Šćuric.

Šćuric je komentarišući dobijanje Part-145 naveo da će se i pored toga nažalost sva veća održavanja aviona Air Montenegra i dalje raditi van Crne Gore.

“Kompanija je dobila Part-145 dozvolu, a to znači da će linijsko održavanje imati sa svojim mehaničarima u Podgorici. No, veći zahtjevi na avionima će se i dalje raditi u Slovačkoj. Nonsens obzirom da MA ima i mehaničare, i alate i hangare u kojima bi se to moglo raditi”, kazao je Šćuric.

Pobjedi je u petak zvanično saopšteno iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo da Air Montenegro ima dozvolu za izvođenje redovnih radova održavanja do nivoa od 50 sati letenja, 50 ciklusa i 30 dana na avionima tipa Embraer E195. Sve preko toga Air Montenegru mora raditi neka druga kompanija.

Iz nacionalne avio-kompanije nijesu odgovorili na pitanja Pobjede koliko iznose troškovi održavanja aviona kompanije To Montenegro na mjesečnom nivou i koliko su ukupni troškovi održavanja iznosili do sada.

Ni Šćuric nema podatak koliko su iznosili troškovi održavanja aviona kompanije Air Montenegro.

“Te podatke kompanija čuva kao zmija noge. Ali budite sigurni da su troškovi održavanja aviona velika stavka. Izuzetno velika. Među većim stavkama u operacijama kompanije”, zaključio je Šćuric.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije