fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaveljić: Upravu Plantaža izvesti pred lice pravde

Saveljić: Upravu Plantaža izvesti pred lice pravde

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Menadžerski tim i članove borda direktora Plantaža, nakon revizorskog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) sa duplo negativnim mišljenjem, treba izvesti pred lice pravde, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta URA.

Članica Glavnog odbora URA, Valerija Saveljić, kazala je da je finansijskom revizijom godišnjeg finansijskog izvještaja Plantaža za 2018. godinu i analizom prikupljenih dokaza, utvrđeno da pogrešna prikazivanja, pojedinačno ili zbirno, imaju i materijalni i prožimajući efekat na finansijske izvještaje u odnosu na postavljene kriterijume za finansijsku reviziju, na osnovu čega je nadležni Kolegijum DRI izrazio negativno mišljenje.

„Još 2015. godine, kada smo počeli objelodanjivati nepravilnosti u vezi sa poslovanjem Plantaža, nijesmo naišli na saradnju institucija sistema, počev od Tužilaštva, preko Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), do finansijskih i radnih inspekcija. Sve se završavalo u fijokama, tako da se rukovodstvo Plantaža uljuljkalo misleći da će dovijeka biti zaštićeno, te da mogu sami izmišljati i sprovoditi nova pravila poslovanja, onako kako njima odgovara“, navela je Saveljić u saopštenju.

Ona je rekla da su pozitivno iznenađeni objektivnim izvještajem o reviziji poslovanja Plantaža od DRI-a, ali je čudno da se taj izvještaj pojavljuje tek nakon završenih parlamentarnih izbora i promjena na političkoj sceni Crne Gore.

„Da se ovaj izvještaj uradio prije pet godina, danas Plantaže ne bi bile na crnoj listi poreskih dužnika, ne bi dugovale oko 20 miliona EUR finansijskim institucijama, ne bi gubile tržišta, već bi ostale regionalni lider u proizvodnji i realizaciji vina vrhunskog kvaliteta“, smatra Saveljić.

Ona je kazala da kada se pogledaju izvještaji i razlozi zašto su Plantaže dobile duplo negativno mišljenje, postavlja se pitanje da li su išta dobro radile u posljednje vrijeme.

Prema njenim riječima, nakon svih nepravilnosti koje objašnjavaju duplo negativno mišljenje, prosto je nemoguće da se menadžment na čelu sa izvršnom direktoricom Vericom Maraš, i bord direktora na čelu sa predsjednikom Veselinom Vukotićem, ne nađu pred licem pravde.

„Tako da su uzalud sebi spremali otpremnine od nekoliko stotina hiljada EUR. Otpremnine i bonusi se dobijaju za pozitivno poslovanje, dok se za duplo negativno mišljenje ide pred organe pravde“, zaključila je Saveljić.

Najčitanije