fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaveljić dobila upozorenje pred otkaz

Saveljić dobila upozorenje pred otkaz

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivša finansijska direktorica Plantaža, Valerija Saveljić, dobila je novo upozorenje pred otkaz zbog, kako je objašnjeno, kontinuiranog iznošenja osjetljivih podataka vezanih za poslovanje kompanije i narušavanja poslovnog imidža.

Predstavnici Građanskog pokreta URA poručili su na konferenciji za novinare, organizovanoj tim povodom, da će preduzeti sve pravne mjere, kako bi se spriječilo novo nezakonito ponašanje menadžmenta.

Saveljić je podsjetila da je ranije došla u posjed kompromitujuće fakture na kojoj se vidi da Plantaže prodaju sirovi lozovi destilat 100 odsto jačine alkohola za 2,4 EUR po litru firmi Rubin iz Kruševca.

„Takođe imajući podatke iz bilansa i izvještaja o poslovanju, izračunala sam kolika je naša cijena koštanja jednog litra sirovog lozovog destilata 100 odsto jačine i dobila podatak da je to 12,83 EUR po litru pod predpostavkom da su kapaciteti od 33 miliona litara puni, što je nemoguće. Da imam pravu količinu, cijena koštanja bi bila još veća, a takođe i šteta po firmu“, rekla je Saveljić na konferenciji za novinare.

Ona smatra da je u slučaju da je samo litar tog destilata prodat po navedenoj cijeni, napravljena šteta kompaniji, kao i da bi direktor prodaje i marketinga Veselin Đurišić trebalo da odgovara jer je napravio štetan posao po Plantaže.

Saveljić je saopštila da nakon toga izvršna direktorica kompanije, Verica Maraš, „po kazni“ za nju izmislila radno mjesto u Vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji na mjestu organizatora rada, uz najmanji koeficijent, bez obzira što je 17 godina bila rukovodilac u firmi.

„Kako sam javnost obavještavala o ličnom progonu zbog odbijanja da uradim štetni posao po kompaniju, mnogi su me prepoznali kao „zviždača“. Znači od 2015. do danas obavještavam javnost o štetnim radnjama po firmu u kojoj sam zaposlena samo zato da onemogućim njeno propadnje“, kazala je Saveljić.

Ona je dodala da je do sada predala sedam krivičnih prijava Specijalnom (SDT) i Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) protiv Maraš i nekolicne njenjih saradnika, zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja višemilionske štete firmi.

„Nijedna od tih sedam krivičnih prijava do sad nije procesuirana, a ni odbačena, iako su sve predate sa materijalnim dokazima“, rekla je Saveljić.

Ona je navela da je prošle sedmice dobila upozorenje pred otkaz, uz obrazloženje da je odala poslovnu tajnu i nanijela nemjerljivu štetu imidžu kompanije. Saveljić je nakon toga predala zahtjev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) kako bi dobila status „zviždača“.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, smatra da je potpuno nelogično, sramno i bahato da se menadžment državne kompanije, koji je stvorio ogromne dugove, tako neodgovorno odnosi prema podacima koje je javnost imala priliku da čuje, a koji su egzaktni i tačni.

„Potpuno je beznadežno ponašanje tužilaštva koje se umjesto da ili da utvrdi istinitost tvrdnji Saveljić ili je demantuje i preduzme postupak protiv nje zbog lažnog iskaza, odlučuje za ćutnju. Uprava Plantaža ćuti, zariva glavu u pijesak i nastavlja da štiti ljude koje čine neizmjernu štetu državnoj kompaniji“, rekao je Abazović.

On je podsjetio da je Saveljić kontinuirano iznosila podatke o šteti po državnu kompaniju i to u nivou od 6,5 miliona EUR.

Predsjednik podgoričkog Odbora URA-e, Luka Rakčević, smatra da je postupanje menadžmenta Plantaža sramno, bahato i nezakonito, kao i da je u pitanju novi pokušaj zastrašivanja.

On je rekao da očekuju brzu reakciju ASK-a.

„Uvjereni smo da ASK neće moći da nađe ubjedljiv izgovor da Saveljić ne dodijeli status „zviždača“ i tako je zaštiti u daljem postupku“, kazao je Rakčević.

Najčitanije