fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaudijska najava podigla cijene nafte prema 31 USD

Saudijska najava podigla cijene nafte prema 31 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 31 USD, podstaknute neočekivanom najavom Saudijske Arabije da će u junu smanjiti snabdijevanje više nego što je dogovorila s ostalim vodećim proizvođačima.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,41 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,22 dolara višoj cijeni, od 25,36 USD, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija objavila je da će u junu smanjiti snabdijevanje za dodatni milion barela dnevno, više nego što je dogovoreno sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača.

Na taj način će saudijska proizvodnja u idućem mjesecu biti smanjena gotovo 40 odsto u odnosu na april, na 7,5 miliona barela dnevno.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt obavezali su se da smanje proizvodnju više nego što je dogovoreno, dodatnih 180 hiljada barela dnevno.

OPEC+ dogovorio je sredinom aprila da će smanjiti proizvodnju za ukupno 9,7 miliona barela dnevno kako bi je uskladio sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Najave velikih proizvođača u regiji Persijskog zaliva u utorak nijesu impresionirale trgovce koji su ih procjenjivali u kontekstu urušene potražnje i znaka drugog talasa koronavirusa u zemljama poput Kine, Njemačke i Južne Koreje.

Očekuje se da će smanjenje proizvodnje, zajedno s ublažavanjem mjera suzbijanja pandemije u nekim zemljama, podstaći potražnju za gorivima i ublažiti pritisak na skladišne kapacitete.

Pažnja se sada okreće američkim sedmičnim izvještajima o zalihama koja će u ovoj sedmici biti ključna za definisanje cijene nafte. Očekuje se da će pokazati rast zaliha u prošloj sedmici od 4,3 miliona barela, pokazala je preliminarna anketa Reutersa.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 22,71 USD, što znači da je porasla 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...