fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠaranović: Realizovano svega 6,7 odsto zahtjeva

Šaranović: Realizovano svega 6,7 odsto zahtjeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojnom fondu (IRF) je do polovine aprila upućeno 665 zahtjeva za kreditnu podršku, od kojih je realizovano svega 45 ili 6,7 odsto, saopštio je poslanik Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

On je kazao da IRF nije uspio da realizuje ni dva zahtjeva dnevno.

“Da li ovi podaci govore o toj pojednostavljenoj proceduri i efikasnoj podršci ugroženim privrednicima kojima je bitan svaki sat, a ne dan”, pitao je Šaranović.

Vlada je 19. marta usovjila set mjera, koje su, između ostalog, sadržale i kreditnu liniju IRF-a prema privredi, po pojednostavljenoj proceduri.

Šaranović je ocijenio da bi pojednostavljena procedura IRF-a značila realizaciju u roku od 48 sati najviše, ako se kod komercijalnih banaka zahtjevi za kredite realizuju za tri do pet dana.

“Ovakva neodgovornost, ali i nesposobnost državne finansijske institucije koja upravlja stotinama miliona EUR i to u vremenu dramatične socio-ekonomske krize je nedopustiva”, naveo je Šaranović u saopštenju.

On je pitao da li IRF ima kadrovski potencijal da efikasno odgovori potrebama građana i privrede ili se iza sporosti realizacije krije namjera sračunata na političke ciljeve.

“U svakom slučaju u ponašanju IRF-a ne mogu biti čista posla”, kazao je Šaranović.

On je rekao da je predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, odbio predlog Unije poslodavaca (UPCG) o smanjenju kamatne stope za tu vrstu kredita na 1,2 odsto.

“Time je potvrdio da mu je u interesu da profitira, a ne da pomogne privredi. Uz sve ovo, postupak nije transparentan, što je još jedan dokaz o namjeri skrivanja od očiju javnosti”, naveo je Šaranović.

On je podsjetio na predloge Demokrata i više puta ponovljeni javni poziv da je neophodno da IRF učini dostupnijim, odnosno pojednostavi i ubrza kreditne linije, posebno za mikro i mala preduzeća, jer je brzina i efikasnost nužna za očuvanje likvidnosti.

“Takođe, predlog Demokrata je da kamatna stopa ne treba da prelazi jedan odsto, a kada su u pitanju mikro i mala preduzeća da krediti budu beskamatni, kao i da grejs period bude najmanje dvije godine uz maksimalnu transparentnost procesa”, kazao je Šaranović.

On smatra da se pokazalo da najavljena kreditna linija IRF-a nije izdašna, transparentna ni jednostavna.

“Naprotiv, u praksi se pokazala kao neopravdano spora, komplikovana, nepovoljna i netransparentna”, zaključio je Šaranović.

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...