fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSaradnja sa Kinom moguća u više privrednih oblasti

Saradnja sa Kinom moguća u više privrednih oblasti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Između Crne Gore i Kine postoje značajni potencijali da ekonomska saradnja bude dvosmjerna i u korist obje zemlje i to u oblasti poljoprivrede, turizma, logistike, saobraćaja, IT sektora i elektronske trgovine, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je u intervjuu za China Media Group (CMG) kazao da se saradnja dvije zemlje, na zadovoljstvo obje strane, realizuje u veoma važnim oblastima za ekonomski razvoj Crne Gore i to u izgradnji moderne saobraćajne infrastrukture i energetici.

„O značaju izgradnje prve dionice autoputa Bar–Boljare gotovo da više nije potrebno dodatno govoriti. Radi se o najskupljem i tehnološki najizazovnijem projektu u Crnoj Gori ikada. Uvijek ističem da zasluge za njegovu izvedbu pripadaju našim kineskim partnerima i prijateljima, posebno kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), ali i našim kompanijama koje u ovom poslu stekle dragocjeno iskustvo“, poručio je Đukanović.

On je, kako prenosi Pobjeda, rekao da postoje značajni potencijali da privredna saradnja bude u korist obje zemlje.

„Tu posebno ističem poljoprivredu, turizam, logistiku, saobraćaj i svakako IT sektor i e-trgovinu. Imamo i veoma dobru osnovu, prije svega u brojnim bilateralnim sporazumima i kroz Mehanizam saradnje 17+1“, smatra Đukanović.

On je ove sedmice učestvovao na Samitu Kine i zemlja centralne i istočne Evrope (17+1), a ta inicijativa se, kako je naveo, još jednom pokazala kao važna za dalje produbljivanje saradnje.

„Vjerujem da je diskusija još jednom pokazala važnost inicijative i korisnost mehanizma za dalje produbljivanje saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a time i jačanje i razvijanje odnosa između Evrope i Azije. U današnjim komplikovanim uslovima pandemije, koja je umnogome ograničila susrete i time drastično onemogućila uobičajeni i željeni ritam multilateralne diplomatije, održavanje Samita, makar i u formi on line, bio je jasan pokazatelj posvećenosti i želje svih zemalja učesnica da radimo zajedno i tražimo najbolja rješenja za izazove sa kojima se suočavamo“ ocijenio je Đukanović.

Bila je to, kako je dodao, kvalitetna razmjena mišljenja o rezultatima i dometima prethodnog rada u okviru 17+1, ali i jasno identifikovanje oblasti u kojima postoji obostran interes za intenziviranjem odnosa i aktivnosti u periodu koji slijedi.

„Prije svega mislim na saradnju u nastavku borbe protiv pandemije Covid-19, jačanje konektivnosti, velike potencijale u poljoprivredi, kao i u oblastima zdravstva, kulture, turizma i digitalizacije“ naveo je Đukanović.

Posljednjih godina saradnja između Kine i Crne Gore neprestano se produbljuje. Vjetroelektrana na Možuri koju je izgradila kineska kompanija već je počela sa radom. Prema predviđanjima, izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare biće završena ove godine, a kineska kompanija će i rekonstruirati Termoelektranu (TE) u Pljevljima.

Govoreći o mostu na Đurđevića Tari, koji je zahvaljujući filmu Most postao crnogorska vizitkarta u Kini, ali i namjeri kineske Vlade da donira sredstva za rekonstrukciju tog znamenitog obilježja Crne Gore, Đukanović je rekao da je most na Tari postao simbol crnogorsko-kineskog prijateljstva.

„Antologijski film Most je zaista postao specifična vizitkarta Crne Gore u Kini, što nam je veoma drago. Uvijek se iznova radujemo kada vidimo koju emociju kineski građani pokazuju kada posjete most, po kojem je Crna Gora prepoznatljiva ne samo u Kini. Posebno je važno istaći da je to tako prije svega zbog činjenice da naše dvije prijateljske zemlje i naši narodi dijele vrijednosti antifašističke borbe i slobodarstva“, saopštio je Đukanović.

Zahvaljujući Vladi Kine na donaciji, Đukanović je rekao da se nada da će uskoro doći do realizacije projekta u koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude uloženo sedam miliona EUR.

„Siguran sam da će njegovo novo ruho, u spektakularnom prirodnom ambijentu, ne samo uvećati njegovu slavu već i privući značajan broj posjetilaca i turista, posebno iz Kine“, naveo je Đukanović.

Komentarišući kinesko–crnogorsku saradnju tokom pandemije i napore dvije zemlje u zajedničkoj borbi protiv COVID-19, Đukanović je poručio da borba protiv koronavirusa može biti uspješna samo ako je zajednička i solidarna.

„Najbolja potvrda toga je i činjenica da smo zajedničkim naporima, dobrom organizacijom, jasnim planovima aktivnosti i definisanim koracima u slučaju potrebe za hitnim djelovanjem, kreiranih već u januaru i februaru prošle godine, uspjeli da zaštitimo više hiljada kineskih radnika u kampovima na gradilištima autoputa Bar–Boljare. Ni u jednom trenutku trajanja pandemije ti kampovi nijesu bili klaster širenja virusa, ni kada je epidemija bila na vrhuncu u Kini, ni kada je to bio slučaj u Crnoj Gori“, tvrdi Đukanović.

Jedna od prvih video konferencija za predstavnike crnogorskog zdravstvenog sistema je, kako je rekao, održana s kineskim zdravstvenim institucijama, koje su prenijele svoja iskustva i vrijedno stečeno znanje.

„Takođe, Vlada Kine je putem donacija zaštitne opreme i testova na Covid-19, u periodu kada je ona bila veoma deficitarna u čitavom svijetu, značajno doprinijela osnaživanju kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za borbu protiv Covid-19“, dodao je Đukanović.

On je saopštio i da je komunikacija diplomatskih predstavnika bila gotovo dnevna i uvijek vođena principom razumijevanja, solidarnosti i uvažavanja potrebe za brzim reagovanjem.

„Ovi principi nas moraju voditi i na globalnom nivou sada u procesima nabavke i distribucije vakcina, jer je sasvim jasno da dokle god na svijetu postoji i samo jedno žarište virusa očekivana globalna pobjeda nad njim se neće moći smatrati konačnom“, smatra Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, i Crna Gora i Kina mogu biti zadovoljne ostvarenom saradnjom u prethodnih 15 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, nakon što je 2006. godine Crna Gora obnovila nezavisnost i postala članica Ujedinjenih nacija (UN).

„Radili smo posvećeno, otvoreno, u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja, onako kako to rade prijatelji. Zahvalni smo Kini na razumijevanju i podršci na našem evropskom i euroatlantskom putu. To samo potvrđuje da su odnosi Crne Gore i Kine primjer dobrih odnosa, kojima ne smetaju niti ih ograničavaju integracija Crne Gore u NATO i njeno skorije članstvo u EU, rekao je Đukanović.

On je kazao da su izolacija i distanca ključne riječi koje spašavaju živote tokom pandemije.

„U postkovid eri biće upravo suprotno. Izolacija i distanca ne smiju ostati ‘nova normalnost’, već to moraju biti povezivanje i saradnja. Novim investicijama, inovativnim projektima, digitalizacijom, razvojem zasnovanim na zelenoj ekonomiji, moramo brzo vratiti radna mjesta izgubljena tokom pandemije i otvoriti nova“, zaključio je Đukanović.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...