fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRukovodstva preduzeća da imenuju nove članove revizorskih odbora

Rukovodstva preduzeća da imenuju nove članove revizorskih odbora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je, na predlog Ministarstva finansija, zadužila rukovodstva javnih preduzeća i firmi u većinskom državnom vlasništvu da u roku od mjesec razriješe članove revizorskih odbora i imenuju nove.

Za nova imena saglasnost mora dati resorno ministarstvo koje će imati po jednog člana u tim odborima u ime države, pišu Vijesti.

Revizorski odbor neke firme, prema Zakonu o reviziji, zadužen je da prati postupak finansijskog izvještavanja, reviziju godišnjih izvještaja, daje preporuke skupštini akcionara o izboru ovlašćenih revizora i razmatra planove i godišnje izvještaje unutrašnje kontrole.

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Darko Radunović, predložilo je te mjere nakon analize podataka koje su dobili od javnih i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu. Ta analiza je pokazala da u većini državnih preduzeća u revizorskom odboru nije imenovan predstavnik većinskog vlasnika – države, ali i da su u pojedinim firmama za članove tog tijela imenovani starješine državnih organa ili članovi pojedinih upravnih odbora.

Utvrđeno je da su u pojedinim javnim preduzećima članovi revizorskog odbora penzioneri, kao i da su pojedini članovi više revizorskih odbora.

“Za članove revizorskih odbora u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države ne mogu se imenovati osobe koje su na pozicijama starješine državnih organa visokog rukovodnog kadra ili članovi organa upravljanja u drugim pravnim licima čiji je osnivač država, kao i organa upravljanja u organizacijama kojima su povjereni poslovi iz nadležnosti državne uprave”, mjera je Ministarstva finansija.

U informaciji Ministarstva finansija dat je detaljni pregled o članovima revizorskih odbora i naknadama koje primaju po tom osnovu za 28 javnih/državnih preduzeća.

Prema podacima Ministarstva, naknade iznose od 100 pa do 600 EUR. Nije precizirano da li su te naknade jednokratne, ali uvidom u imovinske kartone pojedinih javnih funkcionera koji su članovi revizorskih odbora vidi se da ima i preduzeća koji daju mjesečne apanaže. Nekoliko firmi je dostavilo podatak Ministarstvu da su naknade jednokratne, odnosno godišnje.

Najčitanije