fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRudnik mrkog uglja pred uvođenjem stečaja

Rudnik mrkog uglja pred uvođenjem stečaja

Berane, (MINA-BUSINESS) – Beranski Rudnik mrkog uglja, kako trenutno stoje stvari, suočiće se sa uvođenjem stečaja, kazao je Danu izvršni direktor tog preduzeća, Rade Guberinić, napominjući da je sadašnje stanje neodrživo.

Guberinić je rekao da se Rudnik već oko 20 dana nalazi u mraku zbog havarije na dalekovodnoj mreži i da je zbog toga nemoguće održavati jamu.

“Usljed nevremena 5. avgusta došlo je do rušenja tri dalekovodna stuba preko kojih se Rudnik napajao električnom energijom. Od tada Rudnik je bez struje, a iz nadležnih službi su nam kazali da tek negdje u oktobru mogu da izvrše otklanjanje kvara. Zbog nestanka struje ne vrši se ispumpavanje vode iz jame, tako da će, ako se nešto ne preduzme, ubrzo doći do potapanja postrojenja što bi izazvalo ogromne štete”, objasnio je Guberinić.

To je novi momenat koji, kako je dodao, uz već nagomilane probleme, ukazuje da je na pomolu potpuno gašenje Rudnika i uvođenje stečaja.

On je podsjetio da se račun Rudnika mjesecima nalazi u blokadi i da je na taj način onemogućeno da oko 15 radnika koji rade na održavanju prime plate.

“Umjesto da se svi založe za prevazilaženje problema, u aprilu je, zbog određenih dugovanja, uslijedila blokada računa. Tako je radnicima koji su ostali da rade na održavanju onemogućeno da prime zarade, što je ovo preduzeće stavilo u potpuno nezavidan položaj”, objasnio je Guberinić i dodao da i pored brojnih razgovora i obećanja niko iz Vlade do sada nije preduzeo konkretne mjere za spas Rudnika.

On je rekao da je razgovarao i sa premijerom i sa ministrima, kao i sa opštinskim čelnicima i svima predočio predlog, odnosno koncept za prevazilaženje trenutnog stanja.

“Radi se o konceptu čijom bi se primjenom sigurno ponovo pokrenula proizvodnja i obezbijedilo rentabilno poslovanje sa oko 100 zaposlenih. Prije svega, tražili smo da Vlada ili neko drugi iz državnih preduzeća dotira troškove prevoza rude od Berana do Pljevalja, stavljajući do znanja da
u tom slučaju može da se krene sa ponovnom proizvodnjom. Međutim, po ovom pitanju nažalost ništa nije urađeno”, poručio je Guberinić.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan Energy prije sedam godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice.

Tada je u Rudniku, uz zapošljavanje 150 radnika u tri smjene, pokrenuta proizvodnja. Proizvodnja u Rudniku je ponovo prekinuta prije više od godinu.

Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke Rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije.

Guberinić tvrdi da je vlasnik Rudnika svih ovih godina dotirao sredstva kako bi se održavala proizvodnja u Beranama.

Vlasnik je, prema riječima Guberinića, poručio da u datim okolnostima više nijedan cent neće uložiti u Rudnik.

“Vlasnik iz Srbije je u posljednjih sedam godina uložio preko četiri miliona EUR u Rudnik, a da iz tog Rudnika nije uzeo ništa. Činio je to znajući da
ovaj Rudnik, uz odgovarajuću pomoć države, može da radi i da je od važnosti za cijelu Crnu Goru. I nakon prekida proizvodnje on je obezbjeđivao sredstva za plate radnika koji rade na održavanju i za druge troškove. Sada kad imamo ovakvo stanje i blokadu računa on je prinuđen da digne ruke od Rudnika”, zaključio je Guberinić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije