fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRTO izbrisana iz Centralnog turističkog registra

RTO izbrisana iz Centralnog turističkog registra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je rješenje o brisanju Regionalne turističke organizacije (RTO) iz Centralnog turističkog registra, postupajući po zahtjevima opština Kolašin, Mojkovac, Berane i Plav.

Te opštine su stavile van snage sporazum o osnivanju RTO.

Iz Ministarstva su Dnevnim novinama kazali da je rješenje o brisanju RTO iz Centralnog turističkog registra donijeto u skladu sa Zakonom o turističkim organizacijama.

“Zahtjevom od 29. oktobra direktorica Regionalne turističke organizacije obratila se Ministarstvu za ponavljanje upravnog postupka okončanog rješenjem tog Vladinog resora od 10. oktobra. Ministarstvo je odbilo zahtjev jer nijesu navedene okolnosti niti su dostavljeni novi dokazi koji bi se smatrali vjerovatnim za drugačije rješavanje”, naveli su iz Ministarstva.

Regionalna turistička organizacija osnovana je prije 11 godina, na inicijativu opština Bijelo Polje, Andrijevica, Mojkovac, Kolašin i Berane, s ciljem da doprinese valorizaciji turističke ponude.

Te opštine su za RTO izdvajale značajna sredstva, procjenjujući da je to jedinstven projekat u Crnoj Gori, posebno za destinacije Bjelasica i Komovi.

RTO je bila smještena u zgradi u Kolašinu, koja je, kako kažu sagovornici lista, građena uz podršku Vlade Austrije.

Prije nekoliko godina pojavili su se problemi između lokalnih uprava i menadžmenta RTO, pa su pojedine opštine, među kojima i kolašinska prestale da iz budžeta izdvajaju novac za tu organizaciju smatrajući da se dogovor ne poštuje, a da se pritom ne usvajaju godišnji program rada, finansijski plan i završni računi.

Zbog toga su i tražili od resornog ministarstva da uvaži njihove zahtjeve kako bi se oslobodili obaveze da izdvajaju sredstva za nešto što ne funkcioniše i od čega nijesu imali nikakve koristi.

Kolašinska opština izdvajala je deset hiljada EUR godišnje iz budžeta za RTO do prije pet godina, kada je odlučeno da se prekine sa izdvajanjem.

Aktuelni predsjednik kolašinske Opštine, Milosav Bulatović, rekao je da je upoznat sa odlukom Ministarstva, ali smatra da, ipak, treba naći model turističke promocije atraktivnih potencijala koje ima područje Bjelasice, Komova i Prokletija.

“Kao što vam je poznato, prethodna vlast je donijela odluku o istupanju Kolašina iz RTO, kao što su učinili još neki gradovi koji su činili organizacionu strukturu te organizacije. Lokalna uprava Kolašina biće aktivan partner da se pronađe održivi organizacioni model turističke promocije atraktivnih potencijala Bjelasice, Komova i Prokletija, ili obnavljanja rada RTO ili na neki drugi način”, kazao je Bulatović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije