fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRibarima i uzgajivačima bespovratna podrška za investicije 

Ribarima i uzgajivačima bespovratna podrška za investicije 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas pet javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške razvoju sektora morskog ribarstva, marikulture i slatkovodne akvakulture.

Objavljena su tri javna poziva za morsko ribarstvo i to za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih i pelagičnih resursa, kao i za modernizaciju flote u malom privrednom ribolovu za plovila do deset metara.

“Objavljeni su javni pozivi za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da profesionalni ribari na moru mogu da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, zamjenu pogonskih generatora, nabavku opreme za ribolov i plovidbu i opreme za čuvanje ribe u cilju podizanja standarda bezbjednosti hrane.

“Pored navedenih prihvatljivih investicija, ribari u malom obalnom ribolovu mogu ostvariti i podršku za kupovinu plovila, u skladu sa određenim kriterijumima propisanim javnim pozivom”, dodaje se u saopštenju.

Tom mjerom se, kako su objasnili, omogućava ribarima bolja bezbjednost i sigurnost na moru, kao i bolja efikasnost u ulovu ribe.

Visina podrške kroz javne pozive za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa iznosi do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do deset hiljada EUR po plovilu, a za mali obalni ribolov maksimalno do pet hiljada EUR.

Maksimalna podrška kroz javne pozive za marikulturu i slatkovodnu akvakulturu iznosi do sedam hiljada EUR.

“Kroz dva javna poziva za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture i slatkovodne akvakulture, u iznosu do 50 odsto investicije, uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište”, navodi se u saopštenju.

Podržavaju se i investicije u nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija u cilju zaštite uzgajališta od predatora.

Iz Ministarstva su kazali da je, s ciljem intenziviranja razvoja sektora ribarstva, Agrobudžetom za ovu godinu obezbijeđeno 1,5 miliona EUR, što je povećanje od 49 odsto u odnosu na prošlu.

Pored podrške koja će se realizovati kroz javne pozive, poseban impuls razvoju morskog ribarstva daće i realizacija MIDAS II projekta.

Najčitanije

Budva odbranila trofej

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve šesti put uzastopno pobjednici su Kupa Crne Gore. Budva je...