fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordnih deset mjeseci MA

Rekordnih deset mjeseci MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA) prevezao je za deset mjeseci 593,94 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je tri odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

„Rast broja putnika je recipročan rastu obima saobraćaja u odnosu na prošlu godinu, koji takođe iznosi oko tri odsto, dok je prosječna popunjenost putničke kabine veća u odnosu na uporedni period. To znači da su operativni resursi pažljivo i odgovorno planirani i utrošeni“, navodi se u saopštenju.

MA je tokom oktobra prevezao 52,98 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je skoro osam odsto više u odnosu na prošlogodišnji oktobar.

“Na taj način MA nastavlja sa odličnim komercijalnim rezultatima, koji su bolji u odnosu na prethodnu godinu i za sada su najbolji u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja”, rekli su iz kompanije.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, naveo je da je veoma zadovoljan postignutim rezultatima, prije svega imajući u vidu činjenicu da su ostvareni u uslovima sve jače konkurencije na tržištu.

„U posljednje vrijeme smo svjedoci bankrotstva nekoliko velikih evropskih avio-kompanija, zbog otežavajućih okolnosti i izazova u komercijalnoj avijaciji koji su doveli do maltene tektonskih poremećaja na evropskom i svjetskom tržištu. MA nije pošteđen od svega toga, naprotiv, nikada nije bilo teže baviti se ovim poslom, a opet su uz podršku vlasnika postignuti odlični rezultati“, smatra Banjević.

On je rekao da su svi svjedoci toga da veliki broj zemalja u svijetu iz tih razloga pomaže svoje avio-kompanije, pri čemu je interes jedan jedini, ekonomski.

„Za svo to vrijeme se u Crnoj Gori podrška vlasnika nacionalnoj avio-kompaniji predstavlja mahom u negativnom kontekstu, pa se u javnosti maltene stiče pogrešan utisak da je MA na državnom budžetu, da samo uzima i ništa ne doprinosi“, objasnio je Banjević.

On je saopštio da MA sam prihoduje između 70 i 80 miliona EUR godišnje i da je po obrtu u samom vrhu među državnim preduzećima.

„Već od toga se 15 do 20 odsto potroši direktno u Crnoj Gori. Kada se to doda na indirektni doprinos MA crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi, koji je utvrđen istraživanjem tržišta, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA na godišnjem nivou veći od 150 miliona EUR“, tvrdi Banjević.

Prema njegovim riječima, priliv iz te mase u budžet u velikoj mjeri premašuje ostvarenu podršku.

„Što se crnogorske privrede tiče, ne radi se samo o prihodu, već i o tome da veći broj putnika i turista podrazumijeva i veći broj radnih mjesta kao i porast obrta u privrednim granama koje direktno podržavaju razvoj turizma“, dodao je Banjević.

On je kazao da rekordni rezultati za deset mjeseci ove godine govore u prilog tome da će kompanija ostvariti zacrtani plan i do kraja godine prevesti oko 660 hiljada putnika.

„Time ćemo premašiti prošlogodišnji rekord od 645 hiljada putnika. Pri tome ćemo zadržati udio u tržištu između četvrtine i trećine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji i od preko 50 avio-kompanija“, zaključio je Banjević.

Najčitanije