fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordni rast zaposlenosti podstakao indekse

Rekordni rast zaposlenosti podstakao indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao najviši nivo u istoriji jer je ulagače ohrabrio rekordan skok zaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što potvrđuje da se američka ekonomija oporavlja od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 92 boda ili 0,36 odsto, na 25.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 odsto, na 3.130 poena, a Nasdaq indeks 0,52 odsto, na rekordnih 10.207 bodova, prenosi Hrportfolio.

Ulagače je ohrabrio izvještaj prema kojem je u julu broj zaposlenih porastao 4,8 miliona, oko 1,8 miliona više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti pala sa 13,3 na 11,1 odsto.

„Ove sedmice je bilo puno dobrih ekonomskih izvještaja. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slijede nove podsticajne mjere iz Vašingtona”, kazao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Uprkos rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelimični oporavilo, s obzirom na to da je u martu i aprilu zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 miliona ljudi.

Oporavak američke ekonomije, koja je već šesti mjesec u recesiji, mogao bi biti usporen, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u SAD-u zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja ekonomskih aktivnosti.

U četvrtak je Florida izvijestila o rekordnih deset hiljada novozaraženih, što je, na primjer, veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. Međutim, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim berzama Nasdaq indeks dostigao je najviši nivo u istoriji, dok je Dow Jones od tog nivoa, dostignutog krajem februara, udaljen oko 12, a S&P 500 indeks oko sedam odsto.

U petak se na Wall Streetu zbog Dana nezavisnosti ne radi.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,34 odsto, na 6.240 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,84 odsto, na 12.608 poena, a pariski CAC 2,49 odsto, na 5.049 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...