fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRekordni prihodi i deficit 42,1 odsto manji od plana

Rekordni prihodi i deficit 42,1 odsto manji od plana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta je u prošloj godini iznosio 101,6 miliona EUR i bio je 42,1 odsto manji od plana, dok su ostvareni rekordni prihodi, pokazuju prelminarni podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Deficit budžeta je u prošloj godini iznosio 101,6 miliona EUR ili 2,1 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 73,7 miliona ili 42,1 odsto manje od plana, odnosno 324,6 miliona ili 76,2 odsto manje u odnosu na deficit ostvaren u 2020”, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta koji je objavilo Ministarstvo.

Prošlogodišnji deficit budžeta bio je manji i u odnosu na 2019. godinu i to 41,7 miliona EUR ili 29 odsto.

foto: Ministarstvo finansija

Kada se isključe troškovi kamata, u prošloj godini je zabilježen primarni suficit u iznosu od 12,5 miliona EUR.

„Snažan oporavak ekonomske aktivnosti, vođen uspješnom ljetnjom turističkom sezonom, doveo je do rekordne naplate prihoda u prošloj godini, kao i ostvarenja višemjesečnog uzastopnog suficita budžeta“, navodi se u saopštenju.

Zabilježeni pozitivni rezultati su, kako su objasnili, u najvećoj mjeri kompenzovali čak i efekte neusvajanja pojedinih izmjena zakona koji su planirani u sklopu mjera za generisanje novih prihoda.

„Uz sve to, kao i zahvaljujući činjenici da su umanjene sve kategorije diskrecione potrošnje, deficit budžeta za prošlu godinu ostvaren je na značajno nižem nivou od planiranog Zakonom o budžetu“, rekli su iz Ministarstva.

Prema preliminarnim podacima, prihodi budžeta u prošloj godini iznosili su 1,91 milijardu EUR ili 39,1 odsto BDP-a i u odnosu na naplaćene u 2020. veći su 271,5 miliona ili 16,6 odsto, dok su u odnosu na planirane veći 29,8 miliona ili 1,6 odsto.

Zabilježeni rast prihoda prevashodno je rezultat značajnog oporavka ekonomske aktivnosti, a samim tim i oporavka naplate prihoda.

foto: Ministarstvo finansija

Naplata prihoda je veća čak i odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna po ostvarenim prihodima i to za 24,8 miliona ili 1,3 odsto

„Najbolji indikator oporavka ekonomske aktivnosti, nakon zabilježenog pada od 15,3 odsto u 2020. godini, su prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) koji su veći 162,2 miliona EUR ili 30,6 odsto u odnosu na naplaćene u 2020. U odnosu na planirane veći su 80,1 miliona ili 13,1 odsto“, precizirali su iz Ministarstva.

Ostvarenom dobrom rezultatu po osnovu naplate ove kategorije prihoda, u najvećoj mjeri doprinijela je uspješna ljetnja turistička sezona, kao i sprovođenje elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa, odnosno unaprijeđena poreska disciplina.

Uprkos činjenici da nijesu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, prihodi od akciza su zabilježili rast u odnosu na planirane i to za 7,7 miliona ili 3,2 odsto, kao i u odnosu na prethodnu godinu za 43,3 miliona ili 21,1 odsto.

„Na rast ove kategorije najveći uticaj, pored oporavka ekonomije, imala je i povećana poreska disciplina, odnosno aktivnosti sprovedene u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda“, kazali su iz Ministarstva.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica takođe su zabilježili značajan rast u odnosu na planirane u iznosu od 14,7 miliona ili 24,5 odsto, što je indikator visokog stepena poreske discipline, čak i kada se poslovanje odvijalo u uslovima pandemije.

U odnosu na 2020. godinu, prihodi od poreza na dobit manji su za 3,7 miliona ili 4,7 odsto.

Pored navedenog, kategorija naknade bilježi rast u odnosu na plan u iznosu od 10,6 miliona ili 26 odsto, usljed naplate po osnovu programa Ekonomskog državljanstva, kao i u odnosu na 2020. godinu u iznosu od 23,3 miliona ili 83,7 odsto.

„Značajan rast u odnosu na prethodnu godinu zablježen je i kod kategorije ostali prihodi u iznosu od 20,4 miliona ili 54,2 odsto, kao posljedica uplate dobiti ostvarene u 2020. godini od preduzeća u većinskom vlasništvu države. U odnosu na plan, ova kategorija je manja za 7,8 miliona ili 11,9 odsto, kao rezultat činjenice da se prilikom planiranja uzima procjena finansijskih rezultata preduzeća, a uplate su shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima“, navodi se u saopšenju.

Sa druge strane, porezi i doprinosi na zarade bilježe nižu realizaciju u odnosu na planirane u iznosu od 55,5 miliona ili sedam odsto, prevashodno kao rezultat planiranih, a nerealizovanih efekata izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, zbog neusvojenog Predloga zakona o poreskoj administraciji za prošlu godinu, kojim je trebalo da budu stvorene pretpostavke za ubiranje prihoda po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda.

U odnosu na 2020. godinu, prihodi po osnovu ove kategorije veći su za 32 miliona ili 4,9 odsto.

Prema podacima Ministarstva, izdaci budžeta u prošloj godini iznosili su 2,01 milijardu EUR ili 41,2 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 44 miliona ili 2,1 odsto, dok su u odnosu 2020. godinu manji 53,1 miliona ili 2,6 odsto.

Izvršeno je dodatno fiskalno prilagođavanje kroz smanjenje svih kategorija potrošnje diskrecionog karaktera.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 876,2 miliona i neznatno su iznad plana, za 2,5 miliona ili 0,3 odsto.

„U poređenju sa 2020. godinom, tekući izdaci su veći 18,1 milion ili 2,1 odsto, prevashodno kao rezulat većeg ostvarenja bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom 2020. godine u odnosu na period privremenog finansiranja tokom prošle“, precizirali su iz Ministarstva.

Kapitalni izdaci realizovani su na visokom nivou i iznose 204,5 miliona EUR, što je 31,1 milion ili 13,2 odsto manje od plana, dok je u odnosu na izvršenje u 2020. godini manje za 25,4 miliona ili 11,1 odsto.

„Niže ostvarenje uslovljeno je nižom realizacijom projekta prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, te je taj iznos planiran u budžetu za ovu godinu“, zaključuje se u izvještaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije