fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekonstrukcija trafostanice Kumbor u završnoj fazi

Rekonstrukcija trafostanice Kumbor u završnoj fazi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rekonstrukcija trafostanice 35/10kV Kumbor, vrijedna 1,8 miliona EUR, ulazi u završnu fazu, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sisitema (CEDIS).

“Nakon rekonstrukcije direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 2,8 hiljada korisnika na području Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike”, naveli su iz CEDIS-a.

Oni su podsjetili da područje hercegnovske opštine električnom energijom napaja sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV i to Baošići, Klinci, Igalo, Herceg Novi, Topla, Bijela i Kumbor, kao i trafostanica 110/35kV Herceg Novi.

“Rekonstrukcijom trafostanice Kumbor kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom biće na značajno višem nivou, a postiže se relaksacija kompletnog sistema, naročito u periodu ljetnjeg opterećenja. Ta investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Portonovi”, kazali su iz CEDIS-a.

Rekonstrukcijom se, kako je objašnjeno, stvara mogućnost za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika.

“Projekat obuhvata građevinsku rekonstrukciju postojećeg objekta trafostanice, zamjenu kompletnog 35kV i 10kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 12,5MVA). Izvođač radova je Electro Team iz Budve, sa podugovaračima Ekvidistancom iz Bara i Europrojektom iz Podgorice”, saopštili su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da se radovi obavljaju planiranom dinamikom i da očekuju ulazak u ljetnju sezonu sa rekonstruisanim objektom u pogonu. Tokom rekonstrukcije se posebno vodi računa da zamjena postrojenja i ostale aktivnosti ne utiču negativno na kvalitet napajanja korisnika na području Kumbora.

Osim tog projekta, na nivou primarne mreže u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje trafostanica 35/10kV Velje Brdo i Duklo, kao i projekat izgradnje 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo.

CEDIS je za realizaciju tih investicija izdvojio oko 4,3 miliona EUR.

Paralelno se realizuju i aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona EUR.

Najčitanije