fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRegionalne turističke agencije i turoperatori očekuju podršku vlada

Regionalne turističke agencije i turoperatori očekuju podršku vlada

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Skoro polovina turističkih agencija i turoperatora regiona smanjuje troškove i otpušta radnike, a 72 odsto njih očekuje podršku vlada kako bi nastavili sa radom nakon blokade prouzrokovane pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Preliminarni rezultati istraživanja RCC-a pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i turoperatora već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika, dok je oko 20 odsto njih već prestalo sa radom.

Istraživanje turističkih agencija i turoperatera sa Zapadnog Balkana, koje RCC sprovodi kroz projekat razvoja i promocije turizma, pokazalo je da 41 odsto njih ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.

„S obzirom da bi se sami teško mogli izboriti sa ovakvim okolnostima, 72 odsto agencija i operatora u sektoru turizma u regionu očekuje podršku vlada kako bi nastavili sa radom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem koronavirusa“, navodi se u saopštenju RCC-a.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, kazala je da je pandemija zatvorila milijarde ljudi kući, zbog čega sektor turizma već osjeća udarac.

„Jedno od pet rezervisanih turističkih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih za ovu godinu, otkazano je, a turizam bruto domaćem proizvodu (BDP) regiona doprinosi sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja“, rekla je Bregu povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma.

Ona je poručila da to znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica.

Uticaj pandemije koronavirusa u svijetu je ogroman, a Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti 20 do 30 odsto u ovoj godini.

„To znači da bi sektor mogao izgubiti oko sedam godina svog rasta, s obzirom na to da na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu“, navodi se u saopštenju RCC-a.

Bregu smatra da je regionu neophodno ujedinjenje u jedinstveni front, kako bi se ograničili nezapamćeni gubici prihoda od turizma.

„Šta će vlasti uraditi da umanje negativan uticaj krize, podrže turizam i privuku posjetioce u region? Da li će finansijska pomoć biti dovoljna? Koliko poreske olakšice mogu ublažiti teškoće? Šta mi možemo uraditi da im olakšamo“, pitala je Bregu.

Ona smatra da je regionu potrebno više turista, ali i reklamiranje i promocija novih ideja.

„Šta je sa sistemom viznih olakšica ili bezviznim režimom putovanja unutar Zapadnog Balkana? Možemo li početi od nas samih? Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo sa reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora“, poručila je Bregu.

Najčitanije