fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRebalansom se ne uvodi bilo kakvo novo zaduženje

Rebalansom se ne uvodi bilo kakvo novo zaduženje

Podgorica (MINA-BUSINESS) – Predloženim izmjenama zakona o budžetu za ovu godinu ne uvodi se bilo kakvo novo zaduženje, koje bi povećalo javni dug Crne Gore u narednim godinama, saopštio je premijer Duško Marković.

“Naprotiv, ovdje je riječ o pažljivo osmišljenim mjerama otplate državnog duga sa ciljem zamjene dijela dospjele glavnice povoljnijim sredstvima”, kazao je Marković tokom Premijerkog sata, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Konjevića je zanimalo koliko će novo zaduženje od 500 miliona EUR, koje je predviđeno rebalansom, uticati na ukupan javni dug koji je tokom ove godine premašio 3,1 milijarde EUR.

On je rekao da će svaki građanin Crne Gore, kada rebalans bude usvojen, biti dužan hiljadu EUR više.

Marković je saopštio da je pozicija Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima poboljšana.

“Usmjereni smo na jačanje fiskalne stabilnosti, povećanje konkurentnosti ekonomije i stvaranje pretpostavku za refinansiranje glavnice postojećeg javnog duga koji dospijeva na naplatau u narednoj godini, što je i osnovni cilj predloženog rebalansa”, objasnio je Marković.

On je rekao da postojeći dio duga dospijeva naredne godine i iznosi oko 530 miliona EUR, od čega se 321 milion EUR odnosi na euroobveznice emitovane 2015. godine.

“Vlada i Ministarstvo finansija zbog toga prate kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu. Ovih dana i sedmica uslovi za emisiju euroobveznica za zemlje u razvoju su veoma povoljni”, dodao je Marković.

U Vladi zbog toga, kako je kazao, smatraju potpuno opravdanim da se sredstva za otplatu duga, koji dospijevaju naredne godine, obezbijede uz što niže troškove.

“Time će se doprinijeti postepenom svođenju javnog duga na ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toku 2022. godine. Mogu da uvjerim građane da ova finansijska operacija neće biti ‘teret o vratu’ novim generacijama, već je u pitanju promišljena i pravovremena reakcija”, tvrdi Marković.

On je rekao da je tokom mandata ove Vlade otplaćeno preko 1,2 milijarde EUR javnog duga, a da se naredne godine planira otplata još 520 miliona EUR

“Vlada već treću godinu uzastopno tekuću ptrošnju finansira iz izvornih prihoda budžeta. Samo prošle i 2017. godine je ostvaren suficit tekućeg budžeta u iznosu oko 115 miliona EUR, od čega čitavih 100 miliona EUR u prošloj godini”, zaključio je Marković.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...