fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRebalans sa pozicije Vlade održiv do nekog novog

Rebalans sa pozicije Vlade održiv do nekog novog

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predloženi rebalans budžeta je, gledano sa pozicije Vlade, održiv do nekog novog koji Crnu Goru vjerovatno čeka poslije izbora, odnosno nakon svođenja bilansa iz trećeg ključnog kvartala, saopštio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je kazao da se predloženi rebalans, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, temelji na tri premise koje su veoma promjenljive i koje izvršna vlast definiše u kondicionalu.

„To su prognozirani pad turističke potrošnje na nivo od 60 odsto prošlogodišnje, nedostajuća sredstva od kojih se još traži 500 miliona EUR i projektovani pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji zavisi i od pada u turizmu, ali i od još nekih faktora koje Vlada takođe ne može da procijeni“, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

On je dodao da zbog toga ne iznenađuje što je najveće ‘preraspoređivanje’ unutar budžeta na poziciji smanjenja kapitalnog budžeta, odnosno troškova za auto-put.

„Toga bi bilo i da nije pandemije, jer smo svjesni da se kasni sa realizacijom auto-puta i da se ove godine planirana sredstva ne bi potrošila“, smatra Damjanović.

Komentarišući činjenicu da se rebalansom očekuje rast javnog duga do 82,5 odsto BDP-a, Damjanović je kazao da je crnogorski javni dug i do sada bio najveći u regionu.

„Činjenica da će biti još veći na kraju ove godine i to mnogo veći nego projektovanih 82 odsto učešća u BDP-u, takođe mnogo ne zabrinjava Vladu, jer ko ne smije ili ne umije da oporezuje, taj se zadužuje na tuđi račun“, saopštio je Damjanović.

On je naveo da je to u ovom slučaju konkretno na račun generacija koje sad uglavnom uče i studiraju, ali i uživo gledaju kako se državni budžet finansira „nedostajućim“ sredstvima u visini skoro cijelog godišnjeg tekućeg budžeta.

Komentarišući Vladine projekcije da se u turizmu ove godine očekuju prihodi od oko 650 miliona EUR, što je oko 450 miliona EUR manje u odnosu na prošlu godinu, Damjanović je kazao da će turizam moći da se koliko-toliko osloni na avgust, odnosno post sezonu, i to uglavnom na region.

„Zato je veoma važno da politika Vlade u vezi sa režimom prelaska granica i protokom ljudi bude fleksibilna i da ne izaziva tenzije u susjednim državama, već da se dogovorom nađe model koji bi maksimalno olakšao dolazak turista u Crnu Goru, kako bi se ostvarilo tih 650 miliona EUR zvaničnog prihoda, u skladu sa željama izvršne vlasti“, rekao je Damjanović.

On je podsjetio da je već u martu pozvao Ministarstvo finansija i Vladu da predlože rebalans imajući u vidu neodrživost planiranog budžeta u tekućoj godini, zbog pandemije.

„Smatram da je, zajedno sa rebalansom, morao biti konačno predstavljen i takozvani treći paket mjera koji je najavljivan još krajem aprila za sredinu maja. Evo se kasni već gotovo mjesec, dok vremena za čekanje crnogorska privreda svakako nema“, poručio je Damjanović.

On je dodao da nema ni radikalnijih mjera, kao što je snižavanje zarada u javnom sektoru, odnosno uvođenje kriznog poreza na iznadprosječne zarade.

„Vlada je svjesna da su blizu izbori, pa taj radikalni paket vjerovatno priprema za jesen, nakon izbora, naravno ukoliko joj građani Crne Gore ponovo daju povjerenje“, zaključio je Damjanović.

Najčitanije