fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRealizuju obuke energetskih menadžera

Realizuju obuke energetskih menadžera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) realizuju se programi obuke energetskih menadžera za potrebe ministarstva Vlade i jedinica lokalne samouprave.

Iz Dekanata Mašinskog fakulteta su saopštili da su obuke počele krajem prošle godine, u okviru saradnje i sporazuma Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije i Mašinskog fakulteta i nastavljaju se u ovoj godini.

“Program obuke je namijenjen energetskim menadžerima iz organa državne uprave, jedinica lokalnih samouprava i njihovih javnih službi. Sastoje se od sedam modula koji pokrivaju različite teme relevantne za upravljanje energijom”, navodi se u saopštenju.

Prva radionica je održana na Mašinskom fakultetu u decembru, dok je druga zbog epidemije koronavirusa realizovana sredinom aprila, korišćenjem ZOOM aplikacije za online sastanke.

Realizacija treće radionice je podržana projektom Otvoreni regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji u ime njemačke Vlade sprovodi Njemačko društvo za tehničku saradnju (GIZ).

“Treći modul čini obuka energetskih menadžera za rad na specijalizovanoj veb platformi za monitoring i verifikaciju ušteda energije (MVP) kroz primjenu mjera energetske efikasnosti”, dodaje se u saopštenju.

Iz Dekanata su objasnili da je specijalizovani softver za prikupljanje podataka o energetskoj potrošnji u svim javnim ustanovama (MVP) predviđen kao glavni alat za izvještavanje svih subjekata prema Ministarstvu ekonomije o realizovanim mjerama energetske efikasnosti i postignutim uštedama.

Realizacija treće radionice koja zahtjeva obuku na softveru i individualni rad sa polaznicima, predviđena za jun, odigravala se u tri ciklusa, u posebnim terminima.

Uspješan nastavak saradnje Ministarstva ekonomije i Mašinskog fakulteta na realizaciji programa obuke se očekuje i u nastavku godine.

Najčitanije