fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRealizovan veliki dio aktivnsti na uspostavljanju KGF-a

Realizovan veliki dio aktivnsti na uspostavljanju KGF-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veliki dio aktivnosti na uspostavljanju Kreditno-garantnog fonda (KGF) uspješno je realizovan, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i dodao da je Vlada predlogom budžeta za narednu godinu opredijelila skoro 11 miliona EUR za njegovu operacionalizaciju.

“U prethodnom periodu je, uz tehničku pomoć i podršku Evropske banke za obnovu i razoj (EBRD), intenzivno sproveden niz aktivnosti kako bi se KGF što prije stavio u funkciju, što govori o posvećenosti Vlade kada je u pitanju uspostavljanje te institucije”, rekao je Milatović na događaju organizovanom povodom početka druge faze projekta.

On je podsjetio da je prva faza aktivnosti uspješno realizovana i da je urađen Okvir i mapa puta za uspostavljanje KGF, koji uključuje i rad na nacrtu zakona o toj instituciji. Nacrt zakona se oslanja na najbolje međunarodne prakse, iskustva iz drugih takvih fondova, direktive Evropske komisije, pravni i regulatorni okvir Crne Gore, kao i specifičnosti crnogorskog poslovnog i finansijskog sektora.

Milatović je podsjetio da je Vlada predlogom budžeta za narednu godinu opredijelila skoro 11 miliona EUR za operacionalizaciju fonda.

“Fond će pružiti povoljnije finansiranje u vremenima krize i biće dugoročan partner privredi na putu razvoja i unapređenja biznisa. Država će omogućiti da do finansiranja dođu i start up-ovi, žene preduzetnice, kao i svi potencijalni preduzetnici sa dobrom biznis idejom i da zajedno sa onima koji već posluju, opstanu na tržištu i postanu konkurentni”, poručio je Milatović.

Šef EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakaria, kazao je je da je Crna Gora početkom druge faze tehničke saradnje sa EBRD-om bliža nego ikada uspostavljanju dugoročnog i održivog KGF.

“Zadovoljstvo mi je što preuzimam ulogu šefa EBRD-a Crne Gore u ovom važnom trenutku za državu i njenu poslovnu zajednicu. Uspješan rad na prvoj fazi tokom ljeta pružio je snažne temelje za sljedeću fazu implementacije”, rekao je Zakaria.

On je dodao da će KGF podržati zemlju u njenim naporima za oporavak od pandemije koronavirusa i poboljšati pristup finansijama za lokalne preduzetnike i mikro, mala i srednja preduzeća.

Na sastanku je zaključeno da će razvojna komponenta koju donosi KGF pospješiti i diversifikovati crnogorsku ekonomiju, a bankama stvoriti siguran okvir za buduću saradnju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da EBRD i Vlada danas počinju rad na drugoj fazi za uspostavljanje KGF, čije pokretanje je zasnovano na uspešnoj realizaciji prve faze, koja je potvrdila održivost fonda i utvrdila njegove ključne specifikacije i zahtjeve.

KGF će, kako je objašnjeno, omogućiti bankarskom sektoru da obnovi i poveća kreditne kapacitete za mala i srednja preduzeća, koja su posebno pogođena pandemijom koronavirusa, čime će im pružiti lakši pristup finansijama i stimulisati održivi dugoročni razvoj crnogorske privrede.

Mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu crnogorske ekonomije, čineći 99,8 odsto preduzeća i više od polovine crnogorskog bruto domaćeg proizvoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije