fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRealizovali veliki broj projekata

Realizovali veliki broj projekata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez sindikata (SSCG) je u prošloj godini uspješno završio brojne projekte, a u ovoj se očekuje mnogo veće učešće u njihovoj realizaciji, saopštili su njegovi predstavnici.

„Aktivnosti u projektima omogućavaju da SSCG, na svojevrstan način, doprinosi prosperitetu društva“, navodi se u saopštenju.

SSCG, kako su dodali njegovi predstavnici, konstantno unapređuje svoju strategiju, realizujući raznovrsne aktivnosti kojima proširuje i povećava usluge koju pruža članstvu.

„Jasno je da samo kredibilna radnička organizacija, koja pruža kvalitet više, može biti ravnopravan akter i učestvovati u svim procesima koji doprinose jačanju sindikalizma, odnosno zaštiti prava i egzistencije radnika“, rekli su iz Saveza.

U okviru projekta Akcije i kampanje sindikata za sigurnija radna mjesta – stop pandemiji, koju je SSCG realizovao u saradnji sa švedskim sindikatima i MKS/PERC Kancelarijom za jugoistočnu Evropu kroz program Sindikat sindikatu, realizovan je niz aktivnosti.

Iz Saveza su posebno izvdvojili obilježavanje 28. aprila – Međunarodnog dana sjećanja, kroz kampanju koju su realizovaali preko društvenih mreža i crnogorskih medija, ali i medijskih kanala međunarodnih partnera.

„To nam je veoma važno jer su naši strani saradnici ocijenili da smo u toj aktivnosti bili originalni i učinili da kampanja dobije puni smisao. Poruka SSCG je da se zaštita zdravlja i sigurnosti na radu mora uvažiti kao pravo svih i da svaki radnik mora imati pravo na zaštitu“, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza su, između ostalog, pomenuli i seminar pod nazivom Zdravlje i zaštita na radu u vremenu pandemije, koji je održan u junu u Kotoru.

Predavači su bili iz Ministarstva ekonomskog razvoja i Udruženja zaštite na radu Crne Gore.

„Pored aktuelnih tema iz ove oblasti, naši sindikalni aktivisti su tokom radionice Strateško planiranje u oblasti zdravlja i zaštite na radu, koja je organizovana u okviru seminara, predložili inpute za izradu Nacionalne strategije zaštite i zdravlja na radu od ove do 2027. godine“, dodaje se u saopštenju.

Savez je promovisao i realizovao kampanju o ulozi predstavnika radnika u procesu zaštite na radu.

Slogan kampanje je „Imaš prava! Primjeni ih na radu! Zaštiti svoje zdravlje!”.

„U tu svrhu izradili smo i distribuirali letke, zaštitne maske i brošure, koje sadrže Zakon o zaštiti na radu. Ova aktivnost imala je cilj da osnaži svijest naših članova o ovoj važnoj temi, kako bi aktivnije učestvovali u zaštiti na radu u svojim preduzećima“, objasnili su iz Saveza.

U okviru projekta pod nazivom SSCG akcije i kampanje na organizovanju mladih – Sindikati su tu za mlade, sprovedena je akcija uključivanja mladih u sindikat.

„Ukazujući na činjenicu da je SSCG otvoren za nove članove, u ovom slučaju prvenstveno mlade, izradili smo promotivno–informativni materijal, koji smo dijelili preko naših aktivista iz Odbora. Ovakav pristup pokazao se ispravnim, jer su članovi ovog Odbora Sindikata efikasno i masovno uključivali mlađe ljude u ovu radničku organizaciju“, dodaje se u saopštenju.

Iz SSCG su naveli da su obuhvatili i one generacije koje uskoro treba da se pojave na tržištu rada, odnosno studente završnih godina i učnike srednjih stručnih škola.

„Proširivanjem članstva na mlade ljude pokazujemo da imamo što da im pružimo i učinimo za njih. Ova aktivnost se sprovodila tokom decembra prošle godine i prvi novogodišnji poklon koji su ti mladi ljudi dobili bio je od SSCG“, navodi se u saopštenju.

Sličan projekat pod nazivom Sindikati kažu „da“ revitalizaciji – izgradnji sindikalne snage kroz međugeneracijsko partnerstvo, SSCG je realizovao pod pokroviteljstvom EKS i Međunarodnog trening centra MOR-a iz Torina.

„Baziran je na EKS strategiji okrenutoj budućnosti kako bi se sindikati obnovili i revitalizovali u Evropi, a ključni pokretači promjena su upravo mladi radnici. Osnova njihovog osnaživanja je bliska saradnja i partnerstvo sa starijim kolegama, a to je način izgradnje dinamičnijih, vibrantnijih i inkluzivnijih sindikata, kako bi osnažili socijalnu Evropu“, rekli su iz Saveza.

Povodom Praznika rada, Centar za kompetencije o budućnosti rada Fondacije Friedrich-Ebert iz Brisela, sproveo je projekat digitalnog obilježavanja 1. maja.

Cilj projekta je bio da se naglasi esencijalna važnost i jedinstvo radnika širom Evrope.

„SSCG je aktivno učestvovao u tom projektu, a kratki video zapisi naših članova emitovani su 1. maja sa sličnim materijalima kolega iz svih evropskih zemalja“, navodi se u saopštenju.

Pod pokroviteljstvom iste Fondacije, realizovan je i okrugli sto Uticaj pandemije Covid-19 na socio-ekonomska kretanja u Crnoj Gori.

Iz SSCG su kazali da ove godine planiraju intenzivniji rad na projektima.

„Za sada nam predstoji realizacija projekta koji finansira Evropska komisija (EK), a koji sprovodimo posredstvom EKS pod nazivom Sindikati za pravedan oporavak – jačanje uloge sindikata u ublažavanju uticaja Covid-19 krize“, navodi se u saopštenju.

Kroz taj projekat se, kako su naveli, želi promovisati digitalni sindikalizam i osnažiti sindikalni komunikacioni kapaciteti.

Cilj je i da se dodatno izgrade kapaciteti za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje na nacionalnom, ali i evropskom nivou.

„Na određen način smo prilagodili svoje planove i strategije po pitanju intervencija u nacionalnim institucijama socijalnog dijaloga, što očekujemo da ćemo postići, u velikoj mjeri, uz pomoć ovog projekta“, smatraju u Savezu.

U toku su i završne pripreme za pokretanje aplikacije Digitalna pravna kancelarija SSCG, koja se realizuje uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR).

Aplikacija ima cilj da usluge SSCG učini pristupačnijim i u skladu sa tehnološkim promjenama i zahtjevima koje one donose.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije