fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRCC radi na smanjenju cijena rominga sa EU

RCC radi na smanjenju cijena rominga sa EU

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Savjet za regionalnu saradnju (RCC) radi na smanjenju cijena rominga između država Zapadnog Balkana i EU, jer neki operateri za 100 megabajta i 30 minuta telefonskog razgovora građanima regiona naplaćuju od 325 do 609 EUR, saopštili su njegovi predstavnici.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, kazala je da sprovođenje regionalnog sporazuma o smanjenju cijena u romingu prate partneri iz EU i da je uvjerena da će, kada region ostvari zacrtane ciljeve, i Unija uraditi isto.

„Uvjerena sam da će, kada region ostvari ciljeve zacrtane regionalnim sporazumom i ukine troškove rominga unutar Zapadnog Balkana, EU ispoštovati svoju obavezu i početi sa postepenim smanjivanjem cijena rominga sa regionom“, rekla je Bregu.

Ona je podsjetila da je u aprilu prošle godine potpisan regionalni sporazum čija je primjena počela 1. jula prošle godine, čime su cijene rominga u regionu drastično smanjene.

„Već sada plaćamo od 83 do 96 odsto manje cijene rominga, a od jula naredne godine troškovi rominga biće nula. Istovremeno radimo na smanjenju cijena rominga između šest ekonomija Zapadnog Balkana i članica EU“, navela je Bregu.

Ona je saopštila da su planovi po pitanju stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta veoma ambiciozni, ali i realni.

„Veoma sam optimistična po pitanju samita u Sofiji i verujem da ćemo se dogovoriti i krenuti sa uspostavljanjem zajedničkog regionalnog tržišta koje je zasnovano na pristupu četiri slobode, okosnici predloga za mini-Šengen i potpomognuto digitalnim, inovacionim, industrijskim i investicionim segmentima, pri čemu još odražava i principe, pravila i propise jedinstvenog tržišta EU“, kazala je Bregu.

Ona je dodala da neki stručnjaci smatraju da će Zapadni Balkan imati najgoru recesiju u posljednje dvije decenije, ali i da je EU mnogo toga uradila kako bi se ublažile posljedice pandemije u regionu.

„Ekonomski i investicioni plan EU predviđa devet milijardi EUR u grantovima. To je, sa najavljene 3,3 milijarde EUR za borbu protiv pandemije, podsticaj da se brže napreduje sa ekonomskim razvojem“, rekla je Bregu.

Ona smatra da ulaganje EU, uz podršku instrumenta garancija za Zapadni Balkan, ima potencijal da privuče još 20 milijardi EUR javnih i privatnih investicija.

„Kada se sve sabere, dolazi se do 32,3 milijarde EUR koje će se sliti u region, što bi bio ogroman podsticaj, jer čini skoro 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) regiona vrednog oko 100 milijardi EUR“, navela je Bregu.

Ona je dodala da je pandemija ukazala na sve slabe tačke zemalja regiona i činjenicu da nema vremena, ni prostora za izolovane aktivnosti pojedinačnih ekonomija.

„Pandemija je pokazala da smo jedni drugima potrebni, da dijelimo i dobro i loše. Ne samo da nam je pandemija otvorila oči, već je stvorila i atmosferu odlučnosti naših partnera da deluju. I to je ono što mi uliva optimizam“, poručila je Bregu.

Ona smatra da su žene najača snaga na svijetu i da bi one trebalo da budu donosioci odluka, vlasnice firmi, kao i da odlučuju o ishodima izbora.

„Jedini način da se to uradi je da se stalno i revnosno radi na osnaživanju žena. Mi smo to započeli u RCC-u i preko 60 odsto naših zaposlenih su žene, koje se nalaze i na skoro svim vodećim položajima. Kampanja osnaživanja žena samo je jedan korak u stvaranju ambijenta u kome žene preuzimaju vođstvo“, saopštila je Bregu.

Ona je navela da podaci Balkan barometru pokazuju da je danas procenat žena zaposlenih u preduzećima na Zapadnom Balkanu 38 odsto.

„Činjenica da bi samo sedam odsto direktora preduzeća prije zaposlilo ženu nego muškarca, dodatno obeshrabruje. Ako, s druge strane, znamo da ekonomije Zapadnog Balkana gube pet odsto BDP-a zbog razlika u učešću žena kao preduzetnica i da bi BDP regiona mogao biti 20 odsto veći ako bi žene učestvovale na tržištu rada na istom nivou kao i muškarci, onda je to jasan znak da taj odnos trebamo da promijenimo“, poručila je Bregu.

Najčitanije