fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazmotrili sve predloge i sugestije

Razmotrili sve predloge i sugestije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija razmotrilo je sa posebnom pažnjom sve komentare i sugestije na tekst Predloga zakona o javnim nabavkama i po osnovu njih zauzelo stav, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo je, kako su kazali njegovi predstavnici, o odredbama predloženog zakona vodilo široki dijalog sa obveznicima primjene, kao i sa udruženjima poslodavaca koji su iznosili stavove privrede.

„Takođe, razmijenjena su mišljenja i sa svim ostalim zainteresovanim stranama koje su po bilo kom osnovu imale sugestije na tekst predloženog akta“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je 10. juna pozvalo zainteresovanu javnost na javne konsultacije povodom teksta Predloga zakona o javnim nabavkama, inoviranog u odnosu na verziju povodom koje je početkom prošle godine sprovedena javna rasprava.

„Svi zainteresovani su imali mogućnost da dostave svoje stavove, što je u velikom obimu i učinjeno, pa stoga materijal koji prati predloženi zakon u proceduri utvrđivanja od izvršne vlasti sadrži i izjašnjenje Ministarstva po osnovu dostavljenih komentara i sugestija“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da su u pripremi konačnog teksta predloženog zakona razmotrili i ranije date sugestije koje su dostavljene na tekst Nacrta zakona, tokom javne rasprave prošle godine, sa stavom da sve primjedbe koje imaju osnova u direktivama i u skladu su sa konceptom novog propisa, budu inkorporirane u tekst Predloga zakona.

„Ministarstvo je stava da su sve sugestije koje su tokom završne faze izrade Predloga zakona dostavljene od bilo kog zainteresovanog subjekta, a bile su u skladu sa odredbama direktiva sa kojima se taj akt usklađuje, uključene u tekst u konačnom“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su saopštili da tekst predloženog zakona u potpunosti prenosi direktive Evropske unije (EU) koje regulišu tu oblast u zemljama članicama.

„Tekst je u ključnom obuhvatio i suštinske sugestije koje je dostavio nevladin sektor. U pitanju su jedinstveni akt za jednostavne nabavke, kao i nabavke iz sektora odbrane i bezbjednosti, unaprjeđenje odredbi koje se odnose na izvršenje ugovora i jačanje inspekcijskog nadzora“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije