fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazmatraju mogućnosti jačanja saradnje

Razmatraju mogućnosti jačanja saradnje

Bar, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Opštine Bar i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) razmatrali su mogućnosti jačanja njihove saradnje u smislu finansijske podrške investicijama Opštine kroz različite projekte i fondove, kako nacionalne, tako i međunarodne.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević sa saradnicima i direktorima opštinskih preduzeća primio je danas delegaciju IRF- koja boravi u radnoj posjeti Opštini Bar, sa izvršnom direktoricom Irenom Radović i predsjednikom Odbora direktora Velizarom Kaluđerovićem na čelu.

Oni su, kako je saopšteno iz Opštine Bar, razgovarali o ključnim projektima koje realizuju Opština Bar, ali i onim koji su planirani u narednom periodu. Prioritetne investicije lokalne uprave usmjerene su na unapređenje postojeće i izgradnju nove infrastrukture, vodosnabdijevanja, saobraćaja i uređenja javnih površina te zaštite životne sredine.

Raičević je predstavio prioritetne razvojne projekte za lokalnu upravu, nastavak radova na priključivanju Dobre Vode na Regionalni vodovod, rekonstrukcija regionalnog puta Bar-Kamenički most-Vladimirske krute prema granici sa Albanijom, Centar za djecu sa posebnim potrebama, olimpijski bazen sa pratećim sadržajima i sklonište za napuštene životinje.

“Za sve ove projekte Opština je već stvorila preduslove koji su u njenoj nadležnosti, a očekuje se podrška sa nivoa države”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici IRF-a kazali su da u narednom periodu mnogo više pažnje treba usmjeriti na Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) kroz koje je opredijeljena podrška za šest država od devet milijardi EUR, te da bi lokalne uprave, zajedno sa IRF-om, mogle da crpe značajna sredstva za infrastrukturu.

Nakon sastanka sa lokalnim rukovodstvom, upriličen je sastanak i sa predsatvnicima Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Bar i Udruženja privrednika Opštine Bar. Ključne izazove i prepreke za lokalnu ekonomiju i razvoj biznisa koju prepoznaju članovi ova dva organa predstavili njihovi čelni ljudi, Anita Radulović u ime Savjeta i Božo Sarić ispred Udruženja privrednika.

Oni su uputili IRF-u inicijativu da se razmotri otvaranje posebnih kancelarija IRF-a u Baru, kako bi olakšali pristup i dopstupnost malim privrednicima i preduzećima i prevazišli eventualne barijere.

“Potrebno je razmotriti i olakšanje procedura za dobijanje podrške. Dosadašnji korisnici kredita IRF, privrednici iz Bara, zadovoljni su odnosom i saradnjom sa IRF-om”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je predstavljena ideja da se upare sredstva IRF za kreditiranje i sredstva koje Opština Bar svake godine opredjeljuje za bezpovratnu podršku privredi kroz projekte, a za narednu godinu su planirana u iznosu od oko 500 hiljada EUR. Na ovaj način IRF bi dodatno kreditno pomogao privrednike.

Raičević i Radović su se usaglasili da će prioritet u privrednom razvoju u narednom periodu biti zelena ekonomija koja će kroz razvoj voditi računa o životnoj sredini, ali i razvoj digitalnih biznisa i poslovanja te da će se i podrška i subvencije preduzetnicima od lokalne uprave kretati u tom smjeru.

Oni su u iscrpnoj diskusiji razgovarali i o drugim izazovima koje lokalna privreda, preduzetnici ali i lokalna uprava imaju u smislu kreditiranja, saradnje sa IRF, različitih olakšica, ali i ponudili neka konkretna rješenja koja će zajednički afirmisati u narednom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije