fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRazmatraju mjere koje bi snizile cijene osnovnih namirnica

Razmatraju mjere koje bi snizile cijene osnovnih namirnica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstva finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja intenzivno razmatraju neke od kriznih mjera koje bi dovele do regulacije i snižavanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica, saopštio je ministar finansija, Milojko Spajić.

„Na tom putu je neophodna zajednička saradnja svih nas“, rekao je Spajić na sastanku sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori i dodao da bi te mjere bile vremenski ograničene.

Predstavnici ministarstava i najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori razgovarali su danas o rješavanju problema rasta cijena prehrambenih proizvoda, naročito osnovnih životnih namirnica.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je crnogorsko tržište potpuno otvoreno i da se cijene slobodno formiraju, uključujući i one osnovnih životnih namirnica.

Spajić je saopštio da je sastanak organizovan kako bi se razgovaralo o rastu cijena prehrambenih proizvoda i da bi predstavnici Vlade čuli od trgovaca obrazloženje tog rasta.

„Vlada ulaže napore da ublaži rast cijena i time očuva kupovnu moć građana, ali nam treba i pomoć trgovačkih lanaca. Ohrabruje to što dosadašnji podaci pokazuju da će turistička sezona biti uspješna i nadam se da će to doprinijeti snižavanju maloprodajnih cijena namirnica, naročito osnovnih“, poručio je Spajić.

On je dodao da Ministarstvo finansija i Vlada nemaju mogućnost da utiču na promjene cijena na svjetskom tržištu, ali ni na maržu koju trgovci dodaju na nabavnu cijenu proizvoda.

„Marže, odnosno profit, zauzimaju značajno veći udio u konačnoj prodajnoj cijeni, nego porez na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto, koji predstavlja minimalnu stopu i koji se primjenjuje na sve osnovne životne namirnice“, objasnio je Spajić.

On je naveo da je Vlada nedavno proširila listu proizvoda koji podliježu nižoj stopi PDV-a. Osnovne životne namirnice, među kojima su hljeb, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, mast, ulje i jaja, podliježu stopi PDV-a od sedam odsto.

„Vladina namjera je bila da se, proširivanjem liste proizvoda sa nižom stopom PDV-a, doprinese zaštiti stanovništva od rasta cijena i očuvanju životnog standarda“, kazao je Spajić.

Sagovornici su se saglasili da je pandemija koronavirusa izazvala veoma značajne poremećaje na svjetskom tržištu, a uvođenjem zabrana ili ograničenja u kretanju, transport je postao značajno sporiji i skuplji. Predstavnici trgovačkih lanaca naveli su da su troškovi pomorskog transporta porasli dva do tri puta u posljednjih 12 mjeseci.

Oni su saglasni da su rast troškova pomorskog transporta, ali i da su velika tražnja i sušni period u ključnim zemljama izvoznicama hrane, kao što su Argentina, Brazil, Rusija, Ukrajina i SAD, doveli do rasta cijena hrane na globalnom nivou od oko 25 odsto od prošle godine.

Predstavnici Vlade saopštili su da je jedan od prioriteta za ovu godinu pomoć oporavku privrede, ali ne na štetu građana i uticajem na njihovu kupovnu moć.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...