fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazličiti stavovi o budžetu za narednu godinu

Različiti stavovi o budžetu za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predloženi budžet za narednu godinu postavljen je na realnim osnovama koje treba da obezbijede nastavak privrednog rasta, smatraju poslanici vladajuće koalicije, dok opozicioni upozoravaju na rastuće zaduživanje i vođenje ekonomske politike koja ne stvara suficit i nova radna mjesta.

Nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, kazao je da je država došla u situaciju da joj unazad nekoliko godina nedostaje 590 miliona EUR, zbog čega se postavlja pitanje da li je takva ekonomska politika Vlade dala ikakav rezultat.

“Da li je budućnost zaduživati se svakog dana skoro dva miliona EUR i tražiti kredite, a ne znati i ne vidjeti da te pozajmice nama zaista ne donose nekakvu realnu korist”, pitao je Rudović.

On je rekao da vladajuća koalicija govori da nema novca za ispunjavanje zahtjeve prosvjetnih i medicinskih radnika i da je to što je urađeno do sada urađeno u mjeri mogućeg.

“Novca ima kada treba kupiti novi službeni auto, dijeliti kredite za stanove i kada treba kupovati stanove funkcionerima. Nažalost novca nema za građane, već samo za rijetke i odabrane”, naveo je Rudović.

Prema njegovim riječima, predloženi budžet je odraz ekonomske politike koja se vodi u ovoj državi, koja ne stvara suficit i “živi na crtu”.

“Ovakva ekonomska politika ne stvara nova radna mjesta i vuče nas ka ponoru, jer mi nećemo i ne možemo dugoročno biti održivi ako se stalno zadužujemo”, ocijenio je Rudović.

On je pitao ministra finansija, Darka Radunovića, da li bi vodio takvu ekonomsku politiku da je u pitanju njegova familija.

“Mislim da je niko ne bi vodio u svojoj kući, ali kad je u pitanju državni novac onda se rasipa i ne vodi računa”, dodao je Rudović.

On je precizirao da isplata kamata na javni dug iznosi preko 100 miliona EUR, Montenegro Airlinesu (MA) će se dati 155 miliona, poskupljenje troškova auto-puta iznosi 120 miliona EUR, dok je nenaplaćeni poreski dug skoro 600 miliona EUR.

“To je 1,3 milijarde EUR sprženih, bačenih i prosutih i jedan značajni dio koji je završio u nečijim džepovima, ali ne u državnoj kasi. Ima li ovdje ikakve vizije i logike? Mislim da nema”, ocijenio je Rudović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, kazao je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) o kojem govori Radunović baziran na tuđim, odnosno pozajmljenim sredstvima.

“To nijesu sredstva koja se stvaraju u Crnoj Gori i to nije višak vrijednosti koji može da se napravi u industriji sa većim stepenom prerade”, rekao je Medojević.

On je naveo da se vidi da su nedostajuća sredstva 590 miliona EUR, odnosno da treba da se otplati sa 539 miliona bivši dug.

“Takođe smo prešli cifru od 100 miliona EUR koje treba da platimo samo za kamate”, dodao je Medojević.

On je rekao da je stopa nezaposlenosti mladih ljudi treća najgora u Evropi od 27 odsto.

“Povećali smo porez na dodatu vrijednost (PDV) i akcize, da bi popunili rupe, a javni dug je sa 2,5 milijardi EUR porastao na skoro četiri milijarde EUR”, naveo je Medojević.

Najčitanije