fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRatković: Turizam nije prepoznat kao razvojna poluga ekonomije

Ratković: Turizam nije prepoznat kao razvojna poluga ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turizam, u inicijativi aktuelnog mandatara, očigledno, nije prepoznat kao razvojna poluga ekonomije, s obzirom da je dat nizak status tome resoru u okviru Ministarstva ekonomije, saopštio je dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković.

On je Pobjedi kazao da treba projektovati i sveobuhvatno reformisati crnogorski turistički sektor.

“Glavni pravci reforme su, prije svega, promjena strukture smještajne ponude u smislu dupliranja, u narednih deset godina, kako bi se stepen učešća hotela sa sadašnjih osam povećao na 25 odsto, kao i promjena strukture turističke tražnje u korist najjačih emitivnih tržišta Evrope koje bi u hotelskom smještaju učestvovale sa više od 50 odsto”, kazao je Ratković.

On tvrdi da je potrebno i radikalno produženje turističke sezone, na bazi promijenjene strukture ponude i tražnje, na 160 do 170 dana pune zauzetosti osnovnog smještaja, nasuprot sadašnjih 90 do 100 dana kao i razvijanje novih turističkih proizvoda primjerenih pospandemijskim vremenima.

“Potrebno je dovesti turistički sektor u zonu rentabilnog poslovanja, nasuprot dosadašnjoj 30-ogodišnjoj tradiciji rada sa permanentnim gubicima i radikalno povećati motivaciju turističkih radnika uz dupliranje sadašnjih prosječnih plata”, smatra Ratković.

Prema njegovim riječima, ta reforma podrazumijeva i novi model upravljanja turističkom destinacijom, zasnovan na principima javno-privatnog partnerstva.

“To znači da bi sadašnje etatizovane i politizirane turističke organizacije trebalo reorganizovati kao destinacijske menadžment organizacije, koje bi na adekvatan način povezale turističke menadžment kompanije i javni sektor”, saopštio je Ratković.

On je, komentarišući nepostojanje Ministarstva turizma u budućoj vladi, kazao da je poseban resor pravilo u gotovo svim turističkim zemljama Mediterana ili kao pridružen resor drugim privrednim granama.

“Imamo 60 godina tradicije organizovanja resora za makroekonomsko upravljanje turizmom, a model smo preuzeli iz najrazvijenijih turističkih zemalja Mediterana. Taj model je primijenjen u svim republikama bivše Jugoslavije i po tom modelu smo imali impozantan razvoj turizma, posebno u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Poseban resor, odnosno ministarstvo je i dalje pravilo u gotovo svim turističkim zemljama Mediterana”, naveo je Ratković.

On smatra da bi i zdravstveni turizam imao značajno mjesto u turističkoj razvojnoj politici.

“Unutar tematskog turizma prioritet bi imao ruralni turizam, kako u primorskom, tako, i još više, u središnjem i sjevernom dijelu naše domovine”, poručio je Ratković.

On je zaključio da treba donijeti dobre razvojne strategije, obraditi lokacije, formirati legitimne domaće developer kompanije, pa onda pozivati domaće i strane investitore da daju svoj ponude.

Najčitanije