fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRatković: Sezona bi mogla početi u julu

Ratković: Sezona bi mogla početi u julu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Domaći i regionalni turistički tokovi počeće tokom jula, saopštio je dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković i dodao da će sezone ipak biti, ali da bi mogla biti kraća i manje efektivna.

“Moj optimistički scenario je da će se ova situacija smiriti do jula, ako se pandemija zauzda”, rekao je Ratković Pobjedi.

On je naveo da je turizam prvi sektor pogođen korona virusom i da su iz Evropske unije (EU) sigurni da će najsporije da se oporavi i da bi mogao da pretrpi pad do 70 odsto.

“Moja procjena je da će domaći i regionalni turistički tokovi početi tokom jula i da će ipak biti sezone, iako mnogo kraće i mnogo manje efektivne. U sklopu toga je i očekivanje da će naredna godina biti godina postepenog, a 2022. značajnog oporavka. Nadajmo se da će globalno društvo osigurati da globalni krizni menadžment vodi u tom pravcu”, kazao je Ratković.

On smatra da se ne mogu očekivati organizovane grupe turista i da se u najboljem scenariju Crna Gora treba orijentisati na “motorizovane“ turiste iz okruženja i bližih zemalja Evrope – Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Poljska, Češka.

Organizovane grupe na osnovu avio-paket aranžmana nije realno očekivati.

Ratković je kazao da ulaganja u poljoprivredu, naročito ruralnu, daju turizmu dodatne konkurentske prednosti i kvalitet, dok ulaganje u hotele i restorane poljoprivredi otvara nove tržišne šanse.

“Turizam i poljoprivreda su komplementarni u širem turističkom sistemu. Turizam poljoprivredi otvara strano tržište u vlastitoj zemlji – tihi izvoz, a ponuda lokalnih prehrambenih proizvoda čini hotele i restorane atraktivnijim za turističke potrošače”, objasnio je Ratković.

Komentarišući najavu Vlade da će pomoći turističkom sektoru, on je naveo da su opravdani troškovi za regresiranje i/ili odlaganja plata.

“Turistička privreda treba da djeluje integrisano, mada za to nema adekvatnog pravno-institucionalnog podsticaja i modela”, kazao je Ratković.

On je saopštio da je pripremanje turističke sezone u ovom trenutku skoro nemoguća misija.

“Nabavljati, primati radnike, zaduživati se, a ne znati hoće li sezone uopšte biti? Ko tu uopšte može biti pametan? Put treba da osvijetli medicina i visoka politika, da procijeni vjerovatni kraj pandemije i termin aktivacije vakcine, kao i ponovnih otvaranja granica i svih vidova međunarodnog saobraćaja. Pod tim fenjerom turizam bi dobio izgledne inpute i osnove za preduzetničke odluke”, poručio je Ratković.

Ratković procjenjuje da će turisti biti vođeni oprezom i sugurnošću boravka.

“Preferiraće se ne manje naseljena mjesta, sela, planinske šetnje i biciklizam, manji kampovi. Velike koncentracije u turističkim centrima i rizortima neće biti visoko na skali prioriteta, zbog straha od recidiva pandemije”, zaključio je Ratković.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...