fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRatković: Bez stabilne vlade nema ni turističke sezone

Ratković: Bez stabilne vlade nema ni turističke sezone

Budva, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona, od koje se očekuje oporavak, samo što nije počela, ali bez stabilne države, odnosno njenih vitalnih institucija, nije moguće uspješno funkcionisanje privrede, posebno turističke, saopštio je dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković.

„Potrebno je hitno uspostavljanje legitimne privremene vlade conditio sine qua non stabilizacije privrednih i turističkih tokova i pripreme za slobodne izbore u uslovima reformisanog izbornog zakonodavstva po evropskom modelu“, rekao je Ratković Pobjedi.

On smatra da bi što prije trebalo izabrati vladu i kompletirati institucije, kako bi proradio sistem upravljanja državom i aktivna makroekonomska politika.

„Važno je da se ta stabilizacija desi u roku od mjesec, kako bi se posvetili pripremi za sezonu naredne godine, odnosno za adekvatan nastup na organizovanom evropskom turističkom tržištu, jer su narednih tri do pet mjeseca ključni za uspjeh organizovanog turizma iduće godine“, poručio je Ratković.

On je objasnio da su institucije važan dio preduzetničkog trougla: vlasnik, preduzetnik i država.

„Država je u preduzetništvu zadužena da održava stabilnost i vodi ekonomsku politiku“, naveo je Ratković.

Pošto su, prema njegovim riječima, izgubljena tržišta Ukrajine i Bjelorusije, neophodno je animirati druga, ali se ove godine zakasnilo za ,,jača“ tržišta.

Ratković je podsjetio da je Crna Gora po geografskom položaju izrazita mediteranska avio-destinacija, dakle destinacija organizovanog turizma za najjače emitivne izvore Evrope.

„Za ovu godinu smo propustili sve šanse za ozbiljniju penetraciju na organizovano evropsko turističko tržište, ali zato trebamo odmah nakon formiranja nove vlade programski i aktivno raditi na repenetraciji na organizovano turističko tržište za narednu i naredne godine“, saopštio je Ratković i dodao da ne treba zapostaviti ni direktni buking i globalne elektonske distributivne sisteme.

On smatra su organizovani i direktni buking dobitna kombinacija.

„Ako bude mira na globalnom planu i u našem regionu i državi, onda možemo očekivati nešto dolazaka sa evropskih tržišta, ali ni približno kao 2019. godine, a još manje kao ostale mediteranske turističke zemlje, uključujući i Hrvatsku, kao jednu od najuspješnijih. Region će ove sezone ponovo biti dominantan, ali na njemu ne možemo imati ekonomski održiv turizam“, poručio je Ratković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

putevi crna gora

Putevi mjestimično mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po mjestimično mokrim...