fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRat u Ukrajini pogodiće sektor turizma i investicije

Rat u Ukrajini pogodiće sektor turizma i investicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora direktne posljedice od rata u Urkajini može očekivati u sektoru turizma, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da je realno očekivati i pad investicija.

„Što se Crne Gore tiče, direktne posljedice se mogu očekivati u sektoru turizma, u vidu manjeg broja turista sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Takođe je realno očekivati pad investicija, posebno imajući u vidu činjenicu da je Rusija u prethodnoj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori“, smatra Žugić.

On je na regionalnom sastanku guvernera i bankara u Rovinju govorio u okviru panela koji je bio posvećen pitanjima monetarne politike, na kojem su učestvovali i ostali guverneri iz zemalja regiona.

Žugić je, kako je saopšteno iz CBCG, identifikovao moguće posljedice ukrajinske krize i sankcija protiv Rusije po crnogorsku ekonomiju.

On je naveo da je inicijalni šok na strani agregatne ponude, i njime izazvani rast cijena nafte i prehrambenih proizvoda, uzrokovao negativne lančane reakcije, što se prvenstveno materijalizovalo kroz rast inflacije.

„Kriza uzrokovana ratom u Ukrajini pokazala je da su zavisnost crnogorske ekonomije od uvoza i njena nedovoljna diverzifikovanost izvori potencijalnih rizika“, poručio je Žugić i dodao da se fokus mora usmjeriti na razvoj domaće proizvodnje, prije svega prehrambene, s obzirom na resurse koje Crna Gora ima u toj oblasti.

Iz CBCG su saopštili da se glavne teme ovogodišnjeg sastanka guvernera i bankara, u organizaciji časopisa Lider i Hrvatske narodne banke, odnose na izazove u vezi sa aktuelnom ekonomskom, finansijskom i monetarnom situacijom u regionu.

„Učesnici skupa su diskutovali o mjerama i politikama koje se sprovode u zemljama regiona, a koje su usmjerene na minimiziranje negativnih efekata rastuće inflacije i rata u Ukrajini“, dodaje se u saopštenu.

Sa skupa je poručeno da izazovno vrijeme u kojem živimo poziva na još tješnju saradnju i razmjenu stavova i mišljenja.

Ekspanzivna monetarna politika i negativne kamatne stope su u funkciji ekonomskog rasta, ali u uslovima visoke inflacije neophodno je razmišljati o povećanju kamatnih stopa koje bi se realizovalo fazno i postupno, prateći ekonomsku aktivnost i inflatorna očekivanja.

Na marginama skupa u Rovinju održan je i bilateralni sastanak Žugića sa guvernerom Hrvatske narodne banke, Borisom Vujčićem.

Oni su potpisali Memorandum o razumijevanju, koji ima za cilj dalje unapređenje saradnje CBCG i Hrvatske narodne banke i promovisanje integriteta, stabilnosti i efikasnosti subjekata supervizije i finansijskog sistema.

„Ovim dokumentom se preciziraju prinicipi razmjene informacija između dva regulatora, kao i postupci pružanja međusobne pomoći, u cilju boljeg izvršavanja odgovornosti koje su im povjerene. Fokus je na razmjeni informacija i saradnji u oblasti nadzora nad subjektima supervizije i njihovim prekograničnim jedinicama“, zaključili su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije