fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRastu kamate na štednju do tri mjeseca

Rastu kamate na štednju do tri mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klijenti koji u crnogorskim bankama drže sredstva, za svoje iznose prosječno mogu dobiti 0,35 odsto prinosa na godišnjem nivou, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Naime, prosječne pasivne kamatne stope i dalje su imale istu vrijednost, ali se odnos neznatno promijenio. Kompanije su na depozite prosječno dobijale 0,25 odsto što je 0,01 procentni poen više nego prije mjesec.

Stanovništvo je, pak, moglo da računa na 0,47 odsto za iznose koji su deponovani na godinu što je 0,01 odsto manje nego u avgustu, prenose Dnevne novine.

Najviše prosječne efektivne pasivne kamatne stope bile su na rok duži od pet godina, gdje su štediše za svaku godinu imale prihode od 1,81 odsto sredstava koje drže u bankama.

Za štednju na rok od tri do pet godina kamatna stopa je bila 1,73 odsto.

Kad je su u pitanju sredstva koja se u bankama čuvaju od jedne do tri godine, pasivna kamatna stopa iznosila je 1,39 odsto, a na rok od tri mjeseca do godinu dana-1,34 odsto.

No, oni koji se odluče na štednju do tri mjeseca, imaće veći prinos nego u prethodna dva slučaja preciznije 1,46 odsto iznosa na godišnjem nivou.
Aktivne kamate posljednja tri mjeseca u kontinuitetu padaju za štednju na rok duži od pet godina, i za sve rokove do tri godine. S druge strane, kamate su porasle za depozite čiji je rok između tri i pet godina ili kraći od tri mjeseca.

Prema posljednjim podacima CBCG ukupni depoziti u crnogorskim bankama na kraju septembra dostigli su novi rekord od 3,99 milijarde EUR, dok je obavezna rezerva banaka bila 209,61 milion EUR i ima stabilan put oporavka nakon pandemije kovid-19.

U odnosu na posljednji dan prošle godine, sredstva na računima crnogorskih banaka su uvećana 618,5 miliona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije