fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su prošle sedmice najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordni nivo, dok je na evropskim berzama prevladavalo opreznije raspoloženje usljed širenja pandemije.

Dow Jones indeks je prošle sedmice porastao jedan odsto, na 26.075 bodova, a S&P 500 indeks 1,8 odsto, na 3.185 bodova, prenosi SEEbiz.

Tehnološki Nasdaq, nakon sedam dana uzastopnog rasta, na sedmičnom nivou na dobitku je četiri odsto, dosegnuvši rekordnih 10.617 bodova.

Rastu Nasdaq pomogao je uspon cijena dionica tehnoloških divova Applea, Microsofta, Netflixa i Amazona. Dobici finansijskih dionica, uoči objave poslovnih rezultata vodećih američkih finansijskih institucija naredne sedmice pomogli su rastu S&P-ja.

Uopšteno, analitičari prognoziraju da će kompanije čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu za drugo tromjesečje izvijestiti o 40 odsto nižoj dobiti na godišnjem nivou, što bi bio najveći pad tromjesečnih zarada od finansijske krize 2008. godine.

Ipak, investitore i dalje brinu podaci o broju zaraženih od Covida-19, koji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svakog dana probijaju novi rekord. Samo u petak bilo je zaraženo čak 69 hiljada osoba.

Sada je u SAD-u broj zaraženih koronavirusom premašio tri miliona te je tako sada svaki stoti Amerikanac zaražen. Pritom u nizu saveznih država – u Kaliforniji, Ajdahu, Misuriju, Montani, Oklahohomi, Teksasu i na Havajima brojka zaraženih doseže najviše nivoe zabilježene u jednom danu.

Strah investitora od novog kruga zatvaranja ekonomije i posljedice toga na zarade kompanija povremeno podstaknu dobitonosne prodaje, pa su tako u utorak Dow Jones i S&P prekinuli petodnevni uzastopni rast. Međutim, već idućeg dana nastavili su uspon.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze polovinom marta pale su na najniže nivoe u više godina. Međutim, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim burzama Nasdaq indeks je na najvišem nivou u istoriji, dok je S&P 500 od polovine marta skočio više od 40 odsto.

“Tržište nastavlja da ignoriše potencijalne posljedice rasta broja novozaraženih koronavirusom. Iako ne očekujem slom tržišta, mislim da se u ovom trenutku investitori igraju s vatrom”, smatra glavni ekonomist u investicionom društvu Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

Ulagače je, takođe, na kupovine prošle sedmice ohrabrivao skok cijena dionica na kineskim berzama više od pet odsto, nakon niza znakova da se druga po veličini svjetska ekonomija oporavlja od koronakrize.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situacija u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju.

Na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su oslabile. Frankfurtski DAX je ojačao 0,84 odsto, na 12.633 boda, dok je londonski FTSE završio sedmicu u minusu od jedan odsto, na 6.095 bodova, a pariski CAC 1,54 odsto, na 4.930 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks oslabio 0,07 odsto, na 22. 290 bodova.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...