fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja privrede.

Dow Jones ojačao je 236 bodova ili 0,68 odsto, na 35.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,32 odsto, na 4.655 poena, a Nasdaq indeks 1,88 odsto, na 15.782 boda, prenosi SEEbiz.

Nakon što su u petak ti indeksi zabilježili najveći dnevni pad posljednjih mjeseci zbog pojave nove varijante koronavirusa, nazvane omikron, u ponedjeljak su nadoknadili dio gubitaka.

Ta varijanta virusa mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnje vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja privrede.

Iako doktori iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, Japan je u ponedjeljak najavio zabranu dolaska stranih turista.

Mnoge zemlje, uključujući Evropsku uniju (EU), Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Brazil, posljednjih dana su postrožile granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

Strahovanja od ponovnog zatvaranja privrede ublažila je poruka predsjednika SAD-a Joe Bidena da se ta opcija zasad ne razmatra i da ne bi trebalo paničariti.

On je preporučio da se u zatvorenim prostorima nose maske, pozvao ljude da se vakcinišu i kazao da vlada radi s farmaceutskim kompanijama na planovima ako će biti potrebna nova vakcina.

Farmaceutske kompanije, kao što su Pfizer i njegov partner BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson poručile su da rade na vakcini isključivo protiv omikrona u slučaju da se pokaže da postojeće nijesu dovoljne za zaštitu od te varijante virusa.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su porasle cijene dionica u tehnološkom, u prosjeku 2,6 odsto, a slijedio je potrošački sektor s rastom od 1,6 odsto.

Među najvećim dobitnicama bile su i farmaceutske kompanije koje proizvode vakcine protiv koronavirusa.

I na evropskim berzama cijene dionica su nadoknadile dio gubitaka od petka. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,94 odsto, na 7.109 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 odsto, na 15.280 poena, a pariski CAC 0,54 odsto, na 6.776 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije