fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago porasli, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer je moguće da će Kongres prihvatiti nove fiskalne podsticajne mjere prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones ojačao je 52 boda ili 0,2 odsto, na 26.815 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto, na 3.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 odsto, na 10.672 boda.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su pali nakon objave slabih podataka s američkog tržišta rada, prenosi SEEbiz.

Broj novih zahtjeva za pomoć zbog nezaposlenosti prošle sedmice je porastao četiri hiljade u odnosu na prethodnu sedmicu, na ukupno 870 hiljada, više nego što su analitičari očekivali.

Zbog toga se ukupan broj nezaposlenih i dalje kreće oko 26 miliona, što pokazuje da se tržište rada sporo oporavlja od koronakrize.

U jednom trenutku S&P 500 indeks zaronio je, drugi put ove sedmice, deset odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog početkom septembra, što znači da je ušao u područje korekcije.

Međutim, kasnije se oporavio zahvaljujući dobrim pokazateljima iz građevinskog sektora. Prodaja novih porodičnih kuća porasla je u avgustu na najviše nivoe u 14 godina, što pokazuje da se građevinski sektor brzo oporavlja.

Pozitivno je na tržište uticala i vijest da Zastupnički dom Kongresa radi na paketu podsticajnih fiskalnih mjera, vrijednom 2,2 biliona USD. Predsjednica tog doma, Nancy Pelosi poručila je da je spremna pregovarati s Bijelom kućom o tom paketu podsticaja.

Nakon oštrog pada dan prije, porasle su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Facebook i Amazon.com.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže nivoe u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe, no od tada su oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

Ti indeksi su na putu gubitaka i četvrtu sedmicu zaredom jer na tržištu vlada nesigurnost zbog usporenog rasta ekonomije, drugog talasa širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih podsticajnih mjera.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,3 odsto, na 5.822 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,29 odsto, na 12.606 poena, a pariski CAC 0,83 odsto, na 4.762 boda.

Najčitanije