fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na tržištu kapitala

Rast indeksa na tržištu kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeksi Montenegroberze završili su u plusu sedmicu u kojoj je vlasnik Vektre Montenegro, Dragan Brković, najavio da bi mogao tužiti državu na preko 50 miliona EUR, ako mu ne omogući investiranje u hotelsko turističko preduzeće (HTP) Boka.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,9 odsto na 761,96 poena, a MONEX 0,5 odsto na 11.096,42 boda.

Promet je iznosio 60,86 hiljada EUR i bio je 34 odsto manji u odnosu na prošlosedmični. Realizovan je kroz 40 transakcija.

Brković je na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije najavio da će država dobiti tužbu od Vektre Montenegro ako imovinu HTP Boke, koju je ta kompanija kupila krajem 2007. godine, ne oslobodi od tereta restitucije i ne riješi radne sporove iz pretpivatizacionog perioda.

„Ako mi danas pođemo bez nekog zaključka, neće biti da je država izgubila 50 miliona, nego će država dobiti tužbu od Vektre Montenegro za 50 miliona i više, jer od 2007. godine do danas nije oslobodila imovinu da bi se u nju moglo investirati“, poručio je Brković.

HTP Boku je prije 14 godina kupila Vektra Montenegro, prvorangirana kompanija na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija. Većinski udio je koštao oko 22 miliona EUR.

Brković je rekao da je Vektra Montenegro kod NLB banke podigla kredit od 27 miliona za kupovinu tih akcija.

Predsjednik tenderske komisije za prodaju te hotelske kompanije iz 2007. godine, Predrag Nenezić, rekao je da je notorna neistina da su Vlada ili Savjet za privatizaciju sakrili podatke i prevarili kupca HTP Boka.

“Prodaja većinskog paketa akcija HTP Boka realizovana je transparentno, putem međunarodnog tendera, uz angažovanje reputabilnog savjetnika, austrijskog Raiffeisen Investmenta i uz puno poštovanje svih propisa iz te oblasti”, kazao je Nenezić Vijestima.

Najveće učešće u sedmičnom prometu imale su akcije Elektroprivrede (EPCG) kojima je trgovano za 16,63 hiljade EUR. Dionica te elektroenergetske kompanije porasla je 1,6 odsto na 3,18 EUR.

Iz te kompanije su saopštili da rad Termoelektrane (TE) Pljevlja u narednom periodu nema alternativu, kada su u pitanju energetska i socio-ekonomska komponenta, jer u prethodnih 30 godina nije izgrađen nijedan značajniji objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Iz EPCG su, reagujući na otvoreno pismo predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i poslanika Nebojše Medojevića upućeno izvršnom direktoru kompanije Nikoli Rovčaninu, kazali da bi u energetskom smislu prestankom rada TE sigurno došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma.

„Hipotetički, da TE nije na mreži tokom ove godine, to bi značilo da bi EPCG morala uvesti 1,32 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije kako bi pokrila planiranu potrošnju, što bi okvirno na HUPX berzi vrijedilo preko 70 miliona EUR, uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, ali i uz pitanja mogućeg prenosa te količine energije”, rekli su iz EPCG.

Medojević je pozvao Rovčanina da ne krši zakon i da razmisli o javnom zagovaranju brutalnog kršenja obaveza Crne Gore prema Energetskoj zajednici (EZ).

Poskupile su akcije Crnogorskog Telekoma 3,3 odsto na 1,27 EUR.

Ta telekomunikaciona kompanija je saopštila da će u srijedu organizovati drugi Dan sa investitorima, na kojem će biti predstavljeni poslovni rezultati iz prvog kvartala i ovogodišnji planovi i očekivanja, dok će predstavnici menadžmenta odgovarati na pitanja u vezi sa poslovnim procesima i strateškim odlukama.

Iz Telekoma su podsjetili da su prvi Dan sa investitorima organizovali u februaru, kada su zainteresovanim akcionarima i novinarima predstavljeni rezultati iz prošle godine i strategiju za ovu.

Takođe, kompanija će od 1. maja, na osnovu odluke Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), sniziti cijene za pojedine vrste telefonskih poziva, veleprodaju iznajmljenih linija i širokopojasnog pristupa internetu putem ADSL-a, kao i terminaciju poziva u fiksnu mrežu.

Akcija Jugopetrola, čijim akcionarima je u ponedjeljak počela isplata dividende od 27,3 centa neto po akciji, poskupila je tri odsto na deset EUR.

Ukupan bruto iznos dividende koja se isplaćuje akcionarima iznosi 1,39 miliona EUR. Bruto dividenda po akciji iznosi 30 centi.

Dividenda se isplaćuje na osnovu odluke koju je Skupština akcionara donijela na vanrednoj sjednici 30. marta.

Dobijali su i Poslovno logistički centar (PLC) Morača 1,7 odsto na 3,05 EUR, Solana “Bajo Sekulić” 0,7 odsto na 1,41 i Primorje Hotels & Restaurants neznatno na 2,98 EUR.

Ojačali su i Port of Adria i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) po 1,8 odsto na 11,2 centa odnosno 75,29 centi.

Gubili su Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Mimoza 20 odsto na 2,4 EUR i Luka Bar 4,4 odsto na 32,5 centi.

Cijena akcije Centra Igalo i Marine Bar ostala je nepromijenjena na 2,4 EUR odnosno 2,2 EUR.

Fond Trend ostao je na 4,91 cent.

Novi Statut Montenegroberza stupio je na snagu u ponedjeljak i njime je, kao i do sada, određeno jednodomno upravljanje.

Zadržani su dosadašnji organi društva – Skupština, Odbor direktora i izvršni direktor.

Montenegroberza je organizaciju uskladila sa novim Zakonom o privrednim društvima.
(kraj) jlb

Najčitanije