fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Montenegroberzi

Rast indeksa na Montenegroberzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Vlada donijela odluku da do kraja godine ne predloži Nacrt budžeta za narednu, već da pređe na privremeno finansiranje.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 4,31 odsto na 658,25 poena, a MONEX neznatno na 9.784,97 bodova.

Promet je iznosio 132,39 hiljada EUR i bio je 21,7 odsto veći u odnosu na prošlosedmični. Realizovan je kroz 24 transakcije, a najveći udio u prometu imale su državne obveznice, i to 58,16 odsto.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da će se budžet za narednu godinu donijeti do marta.

“Vlada je donijela još jednu značajnu odluku. Do danas je bilo predviđeno da sva ministarstva dostave odgovarajuće informacije kako bi se uobličio budžet. Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije, su uticale na to da nećemo praviti Nacrt budžeta da bi imali budžet radi budžeta, odnosno tačan zbir netačnih podataka. Opredijelili smo se da do marta odradimo realističan budžet koji se zasniva na jasnom programu i politikama Vlade”, kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se Vlada odlučila da krene u taj proces koji će biti sveobuhvatan, uz podršku međunarodne javnosti.

Akcije Plantaža porasle su 9,9 odsto na 9,01 cent. Ta kompanija je ove sedmice bila u centru pažnje kada je grupa od 150 radnika Plantaža predala inicijativu Sindikalnoj organizaciji većinski državne kompanije za pokretanje štrajka upozorenja zbog pogoršanja položaja zaposlenih.

Oni su tražili da se ispuni sedam zahtjeva, od kojih je najznačajniji da se iznosi koeficijenata i zarada vrate na nivo sa kraja prošle godine, kao i da se ispitaju brojne odluke uprave kompanije, pišu Vijesti.

Međutim, član izvršnog odbora sindikata, Miodrag Šundić potvrdio je Danu da Skupština sindikalne organizacije Plantaža na sjednici nije podržala inicijativu za organizovanje štrajka upozorenja.

“Predstavnici skupštine sindikalne organizacije nijesu saglasni sa zahtjevom istaknutim u inicijativi da se obračunska vrijednost koeficijenta uveća na 140 i smatraju da je zahtjev nerealan, budući da kompanija posluje po tržišnim principima i drastičan pad njenih prihoda izazvan pandemijom koronavirusa ne korespondira sa ovakvim zahtjevom”, kazao je Šundić.

Dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema jačale su 8,1 odsto na 60 centi, dok su akcije Hipotekarne banke rasle 9,2 odsto na 882 EUR. Akcija Crnogorskog Telekoma zadržala se na prošlosedmičnih 1,1 EUR.

Hipotekarna banka i Crnogorski Telekom predstavili su novu, moderno dizajniranu, Premium karticu, koja nudi brojne dodatne povoljnosi za 35 hiljada njenih korisnika.

„Povodom obilježavanja devet godina od lansiranja prve i najuspješnije kartice na crnogorskom tržistu, predstavljena je nova, moderno dizajnirana Premium kartica Hipotekarne banke i Crnogorskog Telekoma, koja će od danas biti na Mastercard Platinum platformi, koja starim, ali i novim korisnicima nudi brojne dodatne povoljnosti“, navodi se u saopštenju banke.

Korisnici Premium kartice sada imaju mogućnost da biraju dva od četiri osiguranja, što je jedinstven slučaj na crnogorskom tržištu, kao i kupovinu do 24 rate.

Rasle su akcije Elektroprivrede 7,9 odsto na tri EUR.

Prosječan novembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 31,43 EUR.

“Domaćinstva u Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 16,43 EUR, dok je najveća prosječna potrošnja prošlog mjeseca očitana u Podgorici gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 40,24 EUR”, navodi se u saopštenju.

Dionice Luke Kotor gubile su 9,3 odsto na 4,8 EUR, Solane “Bajo Sekulić” 3,6 odsto na 1,35 EUR, a Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera blago na 2,7 EUR. Akcija Luke Bar pala je 1,5 odsto na 20 centi.

Akcije Trenda zadržale su se na prošlosedmičnom nivou od 4,91 cent.

Obveznicama je trgovano za 77 hiljada EUR.

Montenegroberza je obavila vanrednu reviziju berzanskog indeksa MONEX, u skladu sa metodologijom i propisanim kriterijumima koji su korišćeni prilikom njegovog formiranja.

Iz Montenegroberze je saopšteno da je do vanredne revizije indeksa MONEX došlo zbog brisanja emitenta kotorskog Jadran Perasta i obustave trgovanja akcijama nikšićke kompanije Mehanizacija i programat.

Najčitanije