fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRast ekonomije u ovoj godini 10,7 odsto

Rast ekonomije u ovoj godini 10,7 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija bi u ovoj godini, prema najnovijim prognozama Evropske komisije (EK), trebalo da ojača 10,7 odsto, a u narednoj 6,4 odsto.

EK je u najnovijim jesenjim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navela da bi crnogorska ekonomija u 2023. godini trebalo da ojača 3,2 odsto.

Komisija je u prethodnim, proljećnim prognozama, prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 7,1 odsto, a u narednoj 6,5 odsto.

“Nakon duboke recesije prošle godine, poboljšanje epidemiološke situacije i otvaranje granica doprinijelo je snažnom oporavku privrede u drugom i trećem kvartalu ove godine”, navodi se u dijelu izvještaja EK koji se odnosi na Crnu Goru.

Oporavak je, kako smatraju u EK, vođen naletom privatne potrošnje i izvoza.

“Investicije su se vratile u pozitivnu teritoriju u ovoj godini, nakon pada u prethodne dvije. Međutim, rast investicija će ostati slab nakon radova na auto-putu Bar-Boljare koji će se zaključiti krajem ove ili početkom naredne godine”, naveli su iz EK.

Predviđeni osnovni scenario podrazumijeva puni oporavak turizma na nivoe prije pandemije, za kojeg se predviđa da će biti podloga i dalje visokoj stopi privrednog rasta naredne godine.

Osim toga, javna i privatna preduzeća najavila su značajna ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije, koji ukupno iznose oko 20 odsto BDP.

“Međutim, precizan rok za njihovu implementaciju nije još poznat”, rekli su iz EK.

Izvoz, posebno od usluga, očekuje se da će nastaviti svoj oporavak u narednoj godini, prije nego što taj rast popusti 2023.

“Očekuje se da će rast uvoza biti sporiji, posebno u narednoj godini, jer završetak radova na auto-putu smanjuje potražnju za građevinskim materijalom. Taj trend će se preokrenuti 2023. godine, sa snažnijom implementacijom novih zelenih i digitalnih investicionih projekata”, dodaje se u izvještaju.

S obzirom na veoma jaku zavisnost crnogorske privrede od turizma, ključni negativni rizik sa kojim se suočava ekonomija se odnosi na ponovno izbijanje pandemije i uvođenje ograničenja putovanja.

Iz EK su saopštili da se snažan rast privrede tokom letnje turističke sezone, nije odrazio na uporedivo poboljšanje situacije na tržištu rada, posebno u pogledu veće zaposlenosti.

Takođe, nakon završetka auto-puta ukloniće se važan izvor otvaranja radnih mjesta.

“Međutim, oporavak aktivnosti ulaganja i održivog rasta u 2023. godini će vratiti stopu nezaposlenosti na nivo prije pandemije”, smatraju u EK.

Rast globalnih cijena energije i robe u ovoj godini, povećaće inflaciju u prvoj polovini naredne.

“Međutim, Crna Gora bi se mogla suočiti sa još upornjim pritiscima cijena, zbog mogućeg povećanje raspoloživog prihoda domaćinstava”, dodali su iz EK.

Prognoza predviđa da će budžet u narednoj godini biti blizu balansa i da će ostvariti mali suficit u 2023. godini, pod pretpostavkom da nikakvi dalji projekti javnih investicija, finansirani velikim dugom, ne počnu tokom prognoziranog perioda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...