fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast dolara drugu sedmicu zaredom

Rast dolara drugu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, dok je kurs eura stabilan nakon poruka iz Evropske centralne banke (ECB).

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 93,32 boda, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,05 odsto, na 106,15 jena (JPY).

Američka valuta je blago oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,1 odsto, na 1,185 USD.

Uspon dolara prema korpi valuta najviše se zahvaljuje njegovom jačanju u odnosu na britansku funtu, koja je pod pritiskom zbog napetosti u pregovorima između Britanije i Evropske unije (EU) o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Između Londona i Brisela rastu napetosti jer Britanija planira u trgovinskim pregovorima da poništi neke ključne djelove sporazuma o brexitu koji je potpisala s EU u januaru.

Evropska strana je upozorila Britaniju da bi nepoštivanje međunarodnih sporazuma teško uzdrmalo povjerenje u britansku vladu, a to povjerenje je ključno za sklapanje tih sporazuma.

Krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma je 15. oktobar.

U fokusu ulagača bila je prošle sedmice i sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB).

Predsjednica ECB-a, Christine Lagarde, poručila je da ECB pažljivo prati implikacije jakog eura i podsjetila da ECB ne cilja njegov kurs.

To je umirilo investitore koji su se pribojavali da će iz ECB-a upozoriti da je jačanje eura prebrzo i presnažno.

Na sjednici čelnika ECB-a nijesu mijenjane kamatne stope, u skladu s očekivanjima, a blago su poboljšane procjene za privredu za ovu godinu zahvaljujući najprije poboljšanoj ličnoj potrošnji.

ECB sada za ovu godinu predviđa pad ekonomije osam odsto, dok je u junskim projekcijama predviđao pad od 8,7 odsto.

Dalje jačanje eura moglo bi, međutim, biti ograničeno nakon što je u petak glavni ekonomist ECB-a Philip Lane upozorio da će snažan euro dodatno prigušiti cjenovne pritiske.

Od polovine juna kurs eura prema dolaru porastao je oko šest odsto.

„Na tržištu se procjenjuje da je u redu ako se kurs eura kreće između 1,175 USD i 1,185 USD. Međutim, ako dođe do 1,195 USD, vjerovatno će pasti. Sve u svemu, čelnici ECB-a poručili su da ne treba pretjerivati u vezi sa kursom eura”, kazao je trgovac valutama u firmi Tempus, Juan Perez.

Dolar je duže vrijeme bio pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i ogromnih fiskalnih podsticaja najvećoj svjetskoj ekonomiji, stoga je nedavno njegova vrijednost prema korpi valuta pala na najniže nivoe u posljednjih 28 mjeseci.

Međutim, u posljednje dvije sedmice dolar lagano jača prema korpi valuta.

Naime, posljednje vijesti govore da je sve manje izgleda da će republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu uskoro usaglasiti nove fiskalne mjere za pomoć ekonomiji u borbi s koronakrizom.

Analitičari su kazali da se i narednih dana može očekivati nestabilno trgovanje jer se bliže predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i jer su se septembar i oktobar i prije pokazali vrlo turbulentnima na tržištima.

Sve do petka evropske berze uglavnom su pratile smjernice s Wall Streeta, međutim u petak su evropska tržišta porasla, dok je američko palo.

Zahvaljujući tome, prošle sedmice je londonski FTSE indeks porastao četiri odsto, na 6.032 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 2,8 odsto, na 13.202 boda, a pariski CAC 1,4 odsto, na 5.034 boda.

U fokusu evropskih ulagača posljednjih dana su pregovori između Britanije i EU o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Između Londona i Brisela rastu napetosti jer Britanija planira da u trgovinskim pregovorima poništi neke ključne djelove sporazuma o brexitu koji je potpisala sa EU u januaru.

Evropska strana upozorila je Britaniju da bi nepoštovanje međunarodnih sporazuma teško uzdrmalo povjerenje u britansku vladu, a to povjerenje je ključno za sklapanje tih sporazuma.

Krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma je 15. oktobra.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice porastao 0,9 odsto, na 23.406 bodova.

Najčitanije