fbpx

Rast dolara

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je porasla, nakon pada sedmicu prije, jer su ulagači špekulisali o mogućem zaoštravanju monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) prije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,4 odsto, na 92,24 boda, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,3 odsto, na 111,05 jena (JPY), a u jednom trenutku dostigao je najviši nivo u 15 mjeseci.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, 0,6 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1865 USD.

Prošle sedmice je dolarov indeks nadoknadio gubitke od prethodne sedmice, a u jednom trenutku je dostigao i 92,76 bodova, najviši nivo u tri mjeseca.

Bila je to posljedica dobrih pokazatelja iz američke ekonomije, zbog čega su ojačale špekulacije da bi Fed mogao početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo. Posebno, ako podaci o zapošljavanju budu znatno bolji od očekivanja, špekuliralo se.

“Tržišta valuta nesumnjivo su postala osjetljivija na očekivane američke ekonomske podatke. Dolar je ojačao na početku jula, a bude li podatak o zapošljavanju u SAD-u očekivan ili nešto bolji, nastaviće jačati”, poručili su analitičari DBS banke.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks dosegnuo je u petak, uoči objave izvještaja o zapošljavanju, najviši nivo u tri mjeseca.

Međutim, nakon tog izvještaja skliznuo je s tog nivoa.

Doduše, u junu je u SAD-u broj zaposlenih porastao 850 hiljada, više nego što se očekivalo i više nego mjesec prije, no stopa nezaposlenosti porasla je s 5,8 na 5,9 odsto.

Uz to, broj zaposlenih i dalje je oko 6,8 miliona manji nego u februaru prošle godine, prije izbijanja koronakrize.

A to znači, protumačeno je na tržištu, da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku jer joj je oporavak tržišta rada prioritet.

Naime, zvaničnici Feda već duže vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, uprkos jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo.

Uz to, zvaničnici Feda poručuju da će jačanje inflacije biti privremeno i da će sa usporavanjem rasta ekonomije oslabiti.

Posljednjih mjeseci se rast potrošačkih cijena u SAD-u kreće iznad tri odsto, znatno iznad ciljanih nivoa Feda od oko dva odsto.

Međutim, prije podizanja kamata, Fed će najvjerovatnije početi smanjivati program otkupa obveznica.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u avgustu ili septembru najaviti strategiju smanjenja programa kupovine obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupovina početi sprovoditi tek početkom naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...