fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast depozita dokaz povjerenja u bankarski sistem

Rast depozita dokaz povjerenja u bankarski sistem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast ukupnih depozita u prvih devet mjeseci od 300 miliona EUR odnosno 9,23 odsto najbolji je indikator očuvanog povjerenja u bankarski sistem, što govori da je on stabilan i vrlo otporan na šokove, smatra viceguverner Centralne banke Nikola Fabris.

On je u intevjuu za Vikend novine kazao da se kontinuirano nadzire bankarski sistem koji je likvidan, solventan i sa nekvalitetnim kreditima na rekordno niskom nivou od samo 4,67 odsto ukupnih pozajmica.

“Najbolji indikator očuvanog povjerenja u bankarski sistem kao najznačajnijeg dijela crnogorskog finansijskog sistema, predstavlja rast ukupnih depozita. Oni su tokom prvih devet mjeseci ostvarili rast od skoro 300 miliona EUR, odnosno 9,23 odsto. Istovremeno, ukupan profit poslovnih banaka iznosi 48,6 miliona EUR”, naveo je Fabris.

On je dodao da dvije banke iskazuju negativan finansijski rezultat u ukupnom iznosu od 1,2 miliona EUR.

“Sve ovo nam govori da se bankarski sistem pokazao kao stabilan i vrlo otporan na šokove”, ocijenio je Fabris.

Dvije decenije nakon zvaničnog uvođenja njemačke marke kao sredstva plaćanja, Crna Gora danas koristi euro, za koji smatra da je stvorio stabilan i predvidiv sistem.

“Brojni faktori su doprinijeli bržem ekonomskom razvoju i smatram da nijesmo imali euro, naš rast bio znatno sporiji”, rekao je Fabris.

On je saopštio da su se najviši zvaničnici i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svejtske banke (SB) tokom jesenjeg zasijedanja vrlo pozitivno izrazili o Crnoj Gori.

“Konstatovano je da je finansijski sistem stabilan i da je većina pokazatelja na istorijskom maksimumu. Istaknuto je da je fiskalna konsolidacija dala pozitivne rezultate i kao potvrda toga, navedena je izuzetno uspješna emisija euroobveznica sa istorijski najnižim kamatnim stopama, kao rezultat povjerenja finansijskih tržišta u ostvarene rezultate”, kazao je Fabris.

Predstavnici i MMF i SB su, kako je dodao, konstatovali da se reforme u bankarskom sistemu odvijaju u pravom smjeru i da u narednom periodu akcenat treba da bude na implementaciji novih propisa. Data je podrška implementaciji nezavisne provjere kvaliteta aktive finansijskih institucija koja je planirana za narednu godinu.

“Oni su naveli da se mora nastaviti sa odlučnom primjenom mjera fiskalne konsolidacije i da treba raditi na ispunjenju preostalih uslova za dobijanje razvoj ne garancije SB. Takođe, sugerisan je nastavak strukturnih reformi i investicije u ljudske resurse i infrastrukturu, imajući u vidu njihov veliki značaj za dalji ekonomski rast i obezbjeđenje fiskalne održivosti”, naveo je Fabris.

Garancija SB, kako je objasnio, omogućava, s jedne strane, jefitinije finansiranje javnog duga.

“Pokazalo se da su investitori spremni da daju i do trostruko većeg iznosa zajma u odnosu na vrijednost date garancije. S druge strane, time se diverzifikuje finansiranje javnog duga i smanjuje zavisnost od pojedinačnih oblika finansiranja. Većina uslova je već ispunjena, a među značajnijim ostali su još usvajanje paketa zakona iz oblasti bankarstva, Zakona o klimatskim promjenama i Zakona o radu”, precizirao je Fabris.

On je kazao da je od 13 banaka na kraju septembra 11 imalo profit.

“Uprkos uvođenju stečaja u dvije banke u ovoj godini, ključne bankarske bilansne pozicije na kraju trećeg kvartala tekuće godine bilježe istorijske maksimume i to: iznos novčanih sredstava kod banaka, aktiva banaka, ukupni krediti, ukupni depoziti i ukupan kapital. S druge strane, prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa, zatim učešće nekvalitetnih kredita, te kredita koji kasne više od 30 dana i više od 90 dana u ukupnim kreditima, i učešće nekvalitetne aktive u ukupnoj, sada su na istorijskom minimum”, rekao je Fabris.

On se osvrnuo i na nedavnu odluku o pooštravanju uslova za odobravanje gotovinskih kredita.

“Pitanje intenziviranog zaduživanja stanovništva gotovinskim neobezbijeđenim kreditima sa dužim rokovima otplate, predmet je kontinuirane i sveobuhvatne analize CBCG. U tom pravcu je razmatran potencijalni uticaj naglog rasta ovih kredita, praćen konstantnim produžavanjem njihove ročnosti i višim kamatnim stopama od obezbijeđenih kredita na finansijski sistem”, kazao je Fabris.

Dodatno, uzeta je u obzir činjenica da bi takva politika kreditiranja vremenom rezultirala većim prosječnim zaduženjem po zajmoprimcu što bi uz gotovo nepromijenjeni iznos prosječne plate predstavljalo potencijalni okidač za rast nekvalitetnih kredita.

“Ocijenjeno je da bi se primjenom ovih mjera preduprijedio potencijalni rizik od rasta zaduženosti i neizvršenja ugovornih obaveza po gotovinskim neobezbijeđenim kreditima građana, usljed njihovog nekontrolisanog rasta, a posebno imajući u vidu najavu MMF-a o usporavanju globalnog rasta i postojanju spoljnih tenzija koje najviše mogu uticati na manje i otvorenije ekonomije. Stoga je ova mjera preventivne prirode”, naveo je Fabris.

Najčitanije

Crna Gora privukla pažnju milionskog auditorijuma BBC-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO) uspješno je realizovala promotivnu kampanju...