fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 75 USD, podstgaknute neočekivano snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nadom da će potražnja ojačati paralelno ubrzanom vakcinisanju protiv covida 19.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,68 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,12 USD višoj cijeni, od 71,58 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu trgovaca bio je izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je prema tvrdnjama dva tržišna izvora pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 5,4 miliona barela, znatno veći nego što su analitičari očekivali, a smanjile su se i zalihe derivata.

Izvještaj odražava posljedice zatvaranja proizvodnje i prerade na jugu SAD-a zbog uragana Ida.

Proizvodnja i prerada nafte još se nijesu potpuno oporavile, a na regiju se već obrušila nova tropska oluja, Nicholas, ostavljajući stotine hiljada domova i kompanija bez struje.

Trgovci će sada pažljivo proučiti zvanični izvještaj američke vlade o zalihama kako bi utvrdili je li pad zaliha zaistina bio velik kao što pokazuje API-jev izvještaj.

Cijene nafte podržalo je i saopštenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će vakcinisanje protiv covida 19 podstaći oporavak potražnje, nakon tromjesečnog perioda pada usljed širenja delta soja koronavirusa i ponovnog uvođenja mjera suzbijanja zaraze.

Trgovce je zabrinuio tek podatak o padu kineskih aktivnosti prerade nafte u avgustu na najniži nivo od maja prošle godine i posustajanje industrijske proizvodnje.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je u utorak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 73,29 USD, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije