fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena dionica na Wall Streetu

Rast cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni ekonomski pokazatelji i znakovi popuštanja inflacionih pritisaka.

Dow Jones ojačao je 236 bodova ili 0,68 odsto, na 34.814 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 odsto, na 4.480 poena, a Nasdaq indeks 0,82 odsto, na 15.161 bod, prenosi SEEbiz.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih deset zabilježilo je rast, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena nafte.

Tako su najvažniji berzanski indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana, kada su bili pod pritiskom zbog usporavanja oporavka ekonomije i daljeg širenja delta varijante koronavirusa.

Ulagače je, međutim, ohrabrilo nekoliko makroekonomskih podataka koji ukazuju na solidan rast ekonomije i popuštanje inflacionih pritisaka.

Na primjer, uvozne cijene zabilježile su prvi pad na mjesečnom nivou još od oktobra prošle godine, što budi nadu da je talas poskupljenja pri kraju.

Podaci o inflaciji, kao i situaciji na tržištu rada u fokusu su čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), koji će naredne sedmice održati dvodnevnu sjednicu. Ulagači čekaju signale kada Fed planira započeti smanjivanje iznosa za kupovinu obveznica.

Posljednjih sedmica na Wall Streetu vlada nesigurnost jer bi Fed uskoro mogao početi smanjivati podsticaje, dok rast ekonomije usporava.

Zbog toga je od početka septembra Dow Jones indeks na gubitku oko 1,5, a S&P 500 oko 0,9 odsto. Od početka godine S&P 500 je na dobitku više od 18 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 odsto, na 7.016 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,68 odsto, na 15.616 poena, a pariski CAC 1,04 odsto, na 6.583 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu