fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast broja zaraženih ne može zatvarati privredu

Rast broja zaraženih ne može zatvarati privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Besmisleno je očekivati da se privreda zatvori svaki put kad se zabilježi rast broja inficiranih koronavirusom, ocijenila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i dodala da bi to bilo neodgovorno.

Ona je najavila i da bi treći paket ekonomskih mjera trebalo da bude predstavljen u četvrtak, prenosi portal RTCG.

Sekulić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala da bi svi trebalo da, odgovornim ponašanjem, doprinesu očuvanju radnih mjesta.

“Besmisleno je očekivati da svaki put kad imamo rast broja zaraženih zatvaramo privredu. To je beznačajno, jer niko ne zna koliko će epidemija trajati i kako će se razvijati”, saopštila je Sekulić.

Ona je kazala da je zatvaranje ekonomije u prvom talasu imalo smisla, jer je sve urađeno da bi se građani i privreda podučili radu i ponašanju u takvim uslovima.

Stoga bi, kako je dodala, očekivanja da se privreda zatvara sa povećanjem pozitivnih slučajeva, bilo neodgovorno.

“Moramo da naučimo da jedino svojim ponašanjem možemo čuvati radna mjesta, a privrednici da primjenom mjera mogu očuvati i posao i radna mjesta zaposlenih. Mislim da je suština da, posebno u onim djelatnostima gdje je moguće funkcionisati nezavisno od epidemije, moramo biti odgovorni i pametni”, rekla je Sekulić.

Ona smmatra da je neophodno da svi primjenjuju mjere socijalne distance, nošenja maski i dezinfekcije.

Crnogorska ekonomija, kako je kazala, bilježi pomake, nakon što je u prvom talasu bila ograničena u radu. Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je, prema njenim riječima, nakon prvog talasa popuštalo mjere, pa su različiti privredni objekti postepeno puštani u rad.

“Zavisno od grane privrede, u turizmu je očekivan ograničen rad, posebno s aspekta funkcionisanja, mobilnosti i prelaska granica. U slučaju drugih sektora, posebno u industriji, u prvih pet mjeseci imamo rast. Imamo rast u proizvodnji rude i kamena, energije, proizvodnji sektora poljoprivreda”, saopštila je Sekulić.

Ona je navela da su ekonomska i zdravstvena kriza pokazali da neki sektori mogu itekako mogu dobro funkcionisati nezavisno od spoljnog svijeta i mobilnosti.

“Imamo rast što se tiče pružanja digitalnih i usluga u IT sektoru, kao i elektronskih servisa, tako da osluškujemo svakodnevno šta se dešava sa privredom i u skladu sa tim reagujemo. Pripremamo i treći paket ekonomskih mjera, koji bi trebalo da bude usvojen na sjednici Vlade u četvrtak”, najavila je Sekulić.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...