fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast berzanskih indeksa

Rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, međutim trgovalo se nesigurno dok ulagači čekaju sjednicu čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dow Jones ojačao je 84 boda ili 0,26 odsto, na 33.061 bod, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 4.155 poena, a Nasdaq indeks 1,63 odsto, na 12.536 bodova, prenosi SEEbiz.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su porasli, nakon oštrog pada u petak, međutim potom su se ponovo našli u silaznoj putanji, pa je S&P 500 u jednom trenutku zaronio na najniži nivo od maja prošle, a Nasdaq od novembra 2020. godine.

Nestabilnost tržišta je posljedica nesigurnosti ulagača prije sjednice čelnika Fed-a, koji će najvjerovatnije podići ključne kamatne stope 0,5 postotnih bodova.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u 40 godina, Fed je već na sjednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će i nakon maja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

To uključuje i smanjenje bilansa, koje je Fed nagomilao kupujući obveznice kako bi pomogao ekonomiji za vrijeme koronakrize.

Stoga se ulagači plaše daljeg usporavanja već ionako usporenog rasta privrede.

Uprkos nesigurnosti uoči sjednice Feda, u posljednjem satu trgovanja indeksi su se probili u pozitivno područje.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle u njih šest, a najviše u komunikacionom.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Mete, krovne kompanije Facebooka, koja je poskupila više od pet odsto, nakon što joj je u aprilu cijena pala gotovo deset odsto.

Nakon oštrog pada prošlog mjeseca, cijena dionice Nvidie skočila je 5,3, a Microsofta 2,5 odsto.
Većinu dana cijene dionica Tesle, Amazon.coma i Applea provele su u negativnom području, no kraj trgovanja dočekale su u plusu između 0,2 i 3,7 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,13 odsto, na 13.939 bodova, a pariski CAC 1,66 odsto, na 6.425 bodova. U Britaniji se zbog praznika nije radilo.

Ulagače je razočarao podatak, objavljen za vikend, o oštrom padu industrijske aktivnosti u Kini u aprilu. Službeni PMI indeks skliznuo je drugi mjesec zaredom, sa 49,5 na 47,4 boda, a kretanje tog indeksa ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

To je još jedan u nizu posljednjih podataka koji pokazuju da rast kineske ekonomije usporava zbog širenja koronavirusa.

Zbog toga su već sedmicama ‘zatvoreni’ Šangaj i neki drugi gradovi, a ‘zatvaraju’ se i djelovi Pekinga.

„Omikron i politika ‘nulte tolerancije’ covida glavni su razlozi pada aktivnosti u aprilu jer su oslabili industrijsku proizvodnju i poremetili nabavne lance. Zbog toga je realno očekivati da će se u drugom tromjesečju kineska privreda oštro usporiti, a potom i svjetska”, pišu analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije