fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast berzanskih indeksa

Rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli jer se očekuju ekonomski podsticaji, pa su tako nadoknadili gubitke od prethodnog dana, kada su oštro pali jer je američki predsjednik Donald Trump prekinuo pregovore o paketu fiskalnih podsticaja.

Dow Jones skočio je 530 bodova ili 1,91 odsto, na 28.303 boda, dok je S&P 500 porastao 1,74 odsto, na 3.419 poena, a Nasdaq indeks 1,88 odsto, na 11.364 boda, prenosi Hrportfolio.

Dan prije indeksi su oštro pali, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore s demokratima o paketu pomoći privredi u borbi s koronakrizom.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će cjeloviti paket podsticajnih mjera biti donijet prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

Međutum, indeksi su nadoknadili sve gubitke od prethodnog dana jer se ulagači nadaju da bi na snagu mogle stupiti parcijalne podsticajne mjere, na primjer, vazduhoplovnoj industriji. Trump je putem tvitova pozvao Kongres da što prije donese te, kao i neke druge parcijalne podsticaje.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica vazduhoplovnih prevoznika, pri čemu je dionica United Airlinesa poskupila više od četiri odsto.

„Dan prije tržište je oštro palo zbog Trumpovih poruka, no svi očekuju podsticajne mjere prije ili kasnije, a neki njihov oblik mogao bi uslijediti uskoro”, kazao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Približavaju se predsjednički izbori, a demokratski kandidat Joe Biden povećao je, pokazuju ankete, svoju prednost pred Trumpom.

Ulagači se, takođe, pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, koja počinje naredne sedmice.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale 21 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 odsto, na 5.946 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto, na 4.882 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,17 odsto, na 12.928 bodova.

Najčitanije