fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast berzanskih indeksa

Rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli, prvi put u posljednjih pet trgovinskih dana, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon njihove oštre korekcije posljednjih sedmica.

Dow Jones ojačao je 140 bodova ili 0,52 odsto, na 27.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,05 odsto, na 3.315 poena, a Nasdaq indeks 1,71 odsto, na 10.963 boda, prenosi SEEbiz.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u potrošačkom i sektoru informacionih tehnologija.

Pritom je cijena Amazon.coma skočila 5,7 odsto, dok su dionice Microsofta, Applea, Facebooka i Alphabeta poskupila više od 1,6 odsto.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tih tehnoloških divova, početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe.

Međutim, u posljednje tri sedmice oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zaronio devet odsto ispod svog prethodno rekordnog nivoa, nedaleko od područja korekcije.

Uprkos rastu cijena dionica, na tržištu i dalje vlada nesigurnost zbog daljeg širenja koronavirusa, usporenog rasta privrede, predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nedostatka novih podsticajnih mjera.

„Postoje strahovanja o nekoliko različitih stvari koje bi mogle naštetiti kratkoročnim ekonomskim izgledima”, kazao je strateg u The Leuthold Group, Jim Paulsen.
U SAD- u je šest sedmica uoči predsjedničkih izbora, od posljedica Covida-19 umrlo oko 200 hiljada ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins. Pritom je broj oboljelih dostigao 6,9 miliona, pa je SAD među zemljama koje su najviše pogođene pandemijom.

Neke evropske zemlje posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, na primjer, Britanija, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa.

Zbog drugog talasa koronavirusa splasnule su nade u brzi oporavak svjetske ekonomije od koronakrize.

Predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, kazao je u izvještaju u Kongresu da je američka ekonomija pokazala veliko poboljšanje od kada je uronila u recesiju, ali da je dalji put oporavka nesiguran i da će Fed preduzeti i nove mjere ako to bude potrebno.

On je ponovio i da bi Kongres trebalo da donese nove fiskalne podsticajne mjere.

Međutim, malo je vjerovatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Vašingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. novembra. Predsjednik Donald Trump htio bi da prije izbora imenuje novog sudiju Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerovatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske stranke prije izbora dogovoriti o novim podsticajnim fiskalnim mjerama američkoj ekonomiji.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 odsto, na 5.829 bodova, a frankfurtski DAX 0,41 odsto, na 12.594 poena. Pariski CAC oslabio je 0,4 odsto, na 4.772 boda.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...