fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast berzanskih indeksa

Rast berzanskih indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli, drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer ulagači vjeruju da će američki Kongres uskoro prihvatiti nove podsticajne ekonomske mjere.

Dow Jones ojačao je 164 boda ili 0,62 odsto, na 26.828 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 odsto, na 3.306 poena, a Nasdaq indeks 0,35 odsto, na rekordan 10.941 bod, prenosi SEEbiz.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru 2,45 odsto zbog snažnog rasta cijena nafte, kao i daljem rastu cijene dionice Applea.

Dionica tog tehnološkog diva poskupila je šesti dan zaredom, 0,7 odsto, jer su ulagači i dalje pod utiskom odličnih kvartalnih poslovnih rezultata Applea, objavljenih prošle sedmice.

Tako se tržišna vrijednost najveće američke kompanije približila nivou od dva biliona USD na samo oko 120 milijardi USD.

Podršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 352 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 83 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa otprilike 30 odsto manje nego godinu prije.

„Ulagači su zadovoljni da je smjer zarada na pravom putu i da su izgledi za narednu godinu netaknuti. To podržava tržište na ovim nivoima”, kazala je analitičarka u firmi Ally Invest, Lindsey Bell.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usaglasiti nove podsticajne mjere, vrijedne billion USD, s obzirom na to da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

U martu su zbog izbijanja koronakrize berzanski indeksi oštro pali, međutim posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako je Nasdaq indeks u utorak dostigao novi rekordni nivo, dok je S&P 500 indeks udaljen od svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara, samo oko tri odsto.

„Ne očekujem da će berzanski indeksi pasti na niske nivoe iz marta. Međutim, mislim da bi velika korekcija cijena mogla uslijediti kada započnu bankroti kompanija i druga smanjenja vrijednosti kapitala koje središnja banka na može spriječiti”, kazao je ekonomski savjetnik u firmi Allianz SE, Mohamed A. El-Erian.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,05 odsto, na 6.036 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto, na 4.889 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,36 odsto, na 12.600 bodova.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...