fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRashodi budžeta uvećani 38 miliona EUR

Rashodi budžeta uvećani 38 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je poslala Skupštini izmijenjeni dio predloga budžeta za narednu godinu gdje je prihvatila dio zahtjeva poslanika, opština i svojih potrošačkih jedinica, što je uvećalo rashode za 38 miliona EUR.

Zbog prihvatanja zahtjeva za izmjene budžeta, nedostojaći iznos novca je povećan sa 498 na 535 miliona, dok je korišćenje depozita iz ove godine za pokrivanje nedostajućeg iznosa u narednoj godini povećano sa 392 na 430 miliona. Zbog tih izmjena je i deficit budžeta povećan sa 205 na 243 miliona EUR, pišu Vijesti.

Resor ministra finansija Milojka Spajića je ovim izmjenama prihvatio zahtjev Demokrata o uvođenje dječjeg dodatka i za djecu od sedam do 18 godina od po 30 EUR, zbog čega se ovaj iznos povećava deset miliona EUR, odnosno sa 23 na 33 miliona.

U ovu izmjenu budžeta nije uvršteno vanredno povećanje minimalne penzije što su Demokrate tražile da se poveća na 200 EUR, a Pokret za promjene na 250 EUR. Već je ostalo ranije predviđeno povećanje stavke za penzije od osam miliona EUR za redovno usklađivanje.

Prihvaćen je zahtjev Zajednice opštine da se budžetska rezerva poveća za 15 miliona EUR, koji bi se koristili u slučaju pada prihoda lokalnih samouprava zbog uvođenja neoporezivog dijela zarade, od čega je dio ranije išao opštinama.

Upravi javnih radova predviđeno je povećanje od 3,8 miliona EUR za pripremu i počinjanje 20-ak novih projekata u više opština, što su od Vlade dodatno tražile opštine, ali i poslanički klubovi, kao što su izgradnja kanalizacione mreže u Andrijevici, sportske dvorane za školu u Mrkojevićima, podzemnog pješačkog prolaza ispod magistrale u Šušnju, vodosnabdijevanje Donjeg Grblja, kao i izgradnju i asfaltiranje više gradskih i seoskih puteva.

Skupštini se opredjeljuju dodatna dva miliona EUR za modernizaciju informacionog sistema, adaptaciju prostora, kao i rasvjetu.

Sudskom savjetu je prihvaćeno povećanje od 651 hiljadu EUR, većinom zbog vraćanja naknada za prekovremeni rad i pripravnost zaposlenih u sudovima, ali i za kamunikacione i ostale usluge.

Ministarstvu unutrašnjih poslova povećava se odobreni iznos za dodatna 3,5 miliona EUR za završetak graničnog prelaza Ranče, nabavku softvera jedinici za antikorupciju, povećanje bruto zarada, kupovinu novih policijskih vozila, nabavku administrativnog i laboratorijskog materijala i rekonstrukciju prostorija za zadržavanje.

Agenciji za nacionalnu bezbjednost predlaže se povećanje odobrenog iznosa za 2,2 miliona EUR na ime modenizacija postojeće i nabavku nove tehničke opreme i jačanje kadrovskih kapaciteta.

Zavodu za zapošljavanje predviđeno je povećanje od 430 hiljada EUR za program podsticaj preduzetništva. Agenciji za investicije odobrava se povećanje opredijeljenog iznosa za 89 hiljada EUR za program promocije stranih investicija, dok se izdvajanje za Upravu za katastar povećava za 145 hiljada EUR na ime troškova za lizing za ranije nabavljena vozila.

Za Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca povećan je ranije opredijeljeni iznos za 76,64 hiljade, na njihov zahtjev a u svrhu izmirivanja mjesečnih obaveza po osnovu kredita za tehnički objekat, kao i nabavku i održavanje neophodne ronilačke opreme.

I o ovim izmjenama budžeta će konačnu riječ dati Skupština.

Ministarstvo finansija izmjenama je povećalo iznos mogućih zaduženja kroz programe banaka i fondova Evropske unije sa 340 na 555 miliona jer su u međuvremenu Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prihvatili da sa 200 miliona učestvuju u finansiranju druge faze auto-puta od Mateševa do Andrijevice.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije najavio da bi izgradnja ove dionice mogla početi u septembru naredne godine.

Povećan je i iznos mogućih državnih garancija sa 39 na 60 miliona EUR, kako bi se državnom Crnogorskom elektroprenosnom sistemu dala garancija od 16 miliona za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj i državnoj kompaniji Montekargo od pet miliona za nabavku novih vagona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije